Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българска игра в холандското предложение за Оскар

Анжела Недялкова е сред главните действащи лица във филма на Йоост ван Хинкел

Анжела Недялкова играе красивата млада Женя, оказала се изтъргувана като жива плът. - Българска игра в холандското предложение за Оскар

Анжела Недялкова играе красивата млада Женя, оказала се изтъргувана като жива плът.

Филм с участието на три млади български актриси е официалното предложение на Холандия за категорията за чуждоезичен филм на Оскарите догодина. Става дума за The Paradise Suite („Райската компания“), в който играят Анжела Недялкова, Силвия Петрова и Анна-Мария Николаева, както и Петя Силянова в ролята на майката на една от тях.

Филмът, който тръгва по холандските кина на 24 септември, разказва за шестима души, които, откривайки се един друг, понякога дори само с един поглед повлияват необратимо на животите си. За младата и красива българка Женя (Анжела Недялкова) пътуването до Амстердам става точно обратното на това, на което се е надявала – и тя се оказва жертва на трафик на хора. В опит да я спаси се впуска африканецът Яя – опасна битка, в която той губи всичко освен вярата си да обича.

„Всеки преследва мечта – се казва в трейлъра, където звучи дори и българска реч. – Но какво ако мечтата ни ни провали?

Сред шестимата главни герои е сръбският военен престъпник Ивица, тъкмо станал баща, който болезнено се бори с факта, че никога нищо не остава безнаказано, както и босненката Сека, на която е останало само отмъщението. А когато шведското момче чудо зад пианото Лукас бяга от поредния си временен дом, баща му Стиг най-сетне осъзнава, че общата им страст към музиката унищожава връзката им.

В епизодични роли, като спътничките на Женя, влизат Силвия Петкова (като Гергана) и Анна-Мария Николаева (като Николета). Режисьор на филма е Йоост ван Хинкел, а заглавието вече бе представено на няколко форума по света, включително на Международния филмов фестивал в Торонто, Холандския филмов фестивал и „София Мийтингс“ в България.

Номинациите във всички категории на Оскарите, включително за най-добър чуждоезичен филм, ще бъдат обявени на 14 януари. Самата церемония за наградите на Американската филмова академия ще се проведе на 28 февруари.

От българска страна в опит да достигне до червения килим се впуска „Съдилището“ на Стефан Командарев. Преди шест години, през 2009 г., неговият „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ достигна до последния етап преди номинациите за наградите на Американската филмова академия (до списъка с девет претенденти). Това е и най-големият успех на съвременното ни кино в престижните отличия.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg