Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българска изложба за първи път в центъра „Помпиду“

Все още не са избрани участниците, Вежди Рашидов вероятно няма да е сред тях, защото е в конфликт на интересиЦентърът за модерно и съвременно изкуство „Жорж Помпиду“ е създаден през 1977 г. и България за първи път ще се представи със своя голяма изложба там. - Българска изложба за първи път в центъра „Помпиду“

Центърът за модерно и съвременно изкуство „Жорж Помпиду“ е създаден през 1977 г. и България за първи път ще се представи със своя голяма изложба там.

За първи път в прочутия Център за модерно изкуство „Жорж Помпиду“ в Париж ще бъде организирана голяма българска изложба. Това е станало ясно по време на срещи на министъра на културата Боил Банов и Бернал Блистен и Жан-Люк Мартинез – директори на двете водещи културни институции във Франция, „Жорж Помпиду“ и Лувъра.

По време на разговорите Блистен е предложил съвместно с творби на видни творци от България, на предстоящата изложба да се представи и историческият аспект на монументалното изкуство у нас, разбираме от прессъобщение на Министерството на културата. Директорът на „Жорж Помпиду“ е посочил, че е бил „силно впечатлен“ от видяното в Националната галерия и НДК по време на посещението му в България.

От своя страна Боил Банов е посочил, че очаква засилване на диалога между Националната галерия и център „Помпиду“, като той да не се изчерпва само със срещи между дейци на изкуствата и културата, но да се правят и обучения на специалисти.

„Смисълът не е просто да съберем интересни работи, които да предоставим на „Помпиду“, смисълът е в крайна сметка да установим трайни, дългосрочни контакти, да разменяме идеи, да разменяме визии за света, за изкуството, да работим и да се обогатяваме взаимно“, заявил е културният министър.

Центърът за модерно и съвременно изкуство „Жорж Помпиду“ е създаден през 1977 г. и България за първи път ще се представи със своя голяма изложба. Все още не е ясно кои ще са участниците в нея, нито кой ще осъществи подбора, но вероятно, заради конфликт на интереси, в експозицията няма да попадне бившият културен министър Вежди Рашидов – днес председател на Комисията по култура и медии в парламента.

Междувременно на срещите в Париж е станало ясно, че Центърът за модерно изкуство планира и голяма ретроспективна изложба на Кристо. Тя обаче ще е по друго време и няма да се засече със сборната експозиция на български автори.

Продължаване на контактите с Лувъра

На срещата с директора на Лувъра Жан-Люк Мартинез Боил Банов е обсъдил третия етап от сътрудничеството между парижкия музей и българската страна – перспективата за организиране на изложба, която да представи културни ценности от България от периода XVI-XVIII в.

„Не съм голям специалист по средновековна история на Източна Европа, но съм изключително доволен, че Вашето Преславско съкровище е при нас и се радва на голямо внимание от страна на нашите публики”, споделил е Мартинез.

Той е изразил и готовност да подкрепи развитието на археологията на остров „Св. Кирик и Юлита“ край Созопол, както и проекта за откриване на огромен музеен комплекс на археологията и подводната археология.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС