POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българска компания продуцира сериал за убийството на Зоран Джинджич

„Агитпроп“ и НФЦ участват в създаването на политическия трилър „Операция „Сабя“

Мартичка Божилова от „Агитпроп“. Снимка: Елена Героска/БГНЕС - Българска компания продуцира сериал за убийството на Зоран Джинджич

Мартичка Божилова от „Агитпроп“. Снимка: Елена Героска/БГНЕС

Българската компания „Агитпроп“ ще участва в продуцирането на в сръбския драматичен сериал „Операция „Сабя“. „Агитпроп“ ще си партнира с хърватската „Drugi Plan“, две от водещите продуцентски компании в Югоизточна Европа, отбелязва „Варайъти“.

„Операция „Сабя“ е политически трилър и разказва за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич през 2003 г. Историята ще бъде разказана през гледната точка на трима персонажи – журналист, полицейски инспектор и млад престъпник и ще представи последствията, които убийството на премиера ще окаже върху животите им. Действието се развива през 2003 г., когато Сърбия все още се бори да остави в миналото кървавия преход от бивша Югославия.

Това ще бъде първата международна копродукция, която ще се възползва от нов фонд на ИА „Национален филмов център“ за подкрепа на телевизионни сериали, нещо, което Мартичка Божилова от „Агитпроп“ определя като „пионерски момент“ за производството на сериали в Югоизточна Европа, казват от НФЦ.

„Много съм горда и развълнувана да бъда част от този момент, в който за първи път национален филмов център от тази част на света финансира копродукция на филмов минисериал – каза тя, като приветства партньорите си копродуценти от белградската „This and That“ и „Drugi Plan“ като „екип, в който вярвам“. – Тази история поставя много важни въпроси, които трябва да знаем и да обсъдим, и аз съм щастлива да участвам в разказването ѝ.“

В актьорския състав влиза сърбо-датската актриса Даница Чурчич, позната на международната публика с главната си роля в психологическия сериал на „Нетфликс“ „Кестеновия човек“. Там актрисата влезе в образа на репортерка, разследваща шокиращо убийство.

Убийството на Джинджич, извършено посред бял ден, е „повратен момент за целия балкански регион“, казват от „This and That“. Това е „Дж. Ф. Кенеди момент“ за прохождащите демокрации от бивша Югославия, допълват от „Drugi Plan“.

„Операция „Сабя“ е продуциран от Снежана ван Хауелинген от „This and That Productions“ и копродуциран от Небойша Тараба и Миодраг Сила от „Drugi Plan“ и Мартичка Божилова от „Агитпроп“, с подкрепата на сръбската обществена телевизия RTS, Българския национален филмов център и програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз – Програма МЕДИА.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90