СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българска пианистка с концерт за предаване на „Арте“

Дора Делийска ще гостува на предаването „Европа у дома“ и ще представи преработка на „Хубава си моя горо“

Дора Делийска е представителен изпълнител на пианата „Бьозендорфер“. Снимка: Дейвид Питърс - Българска пианистка с концерт за предаване на „Арте“

Дора Делийска е представителен изпълнител на пианата „Бьозендорфер“. Снимка: Дейвид Питърс

Пианистката Дора Делийска е поканена да представи страната ни в предаването „Европа у дома“ (Europe@home) на телевизия „Арте“. Негов водещ е ирландско-немският цигулар Даниел Хоуп, който кани 27 представители на европейски държави в хола си, официалното снимачно студио на поредицата. В дома му в Берлин те изпълняват няколко произведения и междувременно разказват за традициите, културата, фолклора на страната си.

Епизодът с Делийска ще бъде излъчен на 26 февруари от 20 ч. българско време по „Арте“, но след това ще може да се гледа онлайн на страницата на предаването.

Пианистката от години живее във Виена и концертира на международната сцена, но българската публика е имала възможност да я слуша на живо. През октомври 2018 г. тя бе солистка в концерт със Софийската филхармония, когато фирмата „Бьозендорфер“, на която Делийска е представителен изпълнител, специално достави роял за концерта ѝ в зала „България“.

Вижте още: ПРОЧУТ ВИЕНЧАНИН „ПЕЕ“ ПРОБНО ВЪВ ФИЛХАРМОНИЯТА

При гостуването си при Хоуп пианистката ще представи произведения на Панчо Владигеров и Костадин Генчев. В програмата са и творби на други композитори, свързани с творческия живот на Делийска във Виена през последните години. За финал пианистката ще представи преработка на „Хубава си моя горо“ за цигулка и пиано.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg