Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Българка с престижна световна награда за поезия на френски език

Аксиния Михайлова за втори път печели голямо френско отличие за поезия

Наградата за Аксиния Михайлова е за стихосбирката ѝ на френски език „Le Baiser du temps” (Целувката на времето). Снимка: Личен архив - Българка с престижна световна награда за поезия на френски език

Наградата за Аксиния Михайлова е за стихосбирката ѝ на френски език „Le Baiser du temps” (Целувката на времето). Снимка: Личен архив

Националната френска награда за поезия „Макс Жакоб“ за 2020 г. е присъдена на българската поетеса Аксиния Михайлова за стихосбирката ѝ на френски език „Le Baiser du temps” (Целувката на времето), издадена от френското издателство „Галимар“, съобщиха в сайта на асоциация „Макс Жакоб“.

Освен нея тази година носител на почетната награда за поезия, писана на френски език от френски или чуждестранен автор, са Микаел Отшам, директор на френския културен институт в Атина, за книгата „Le Vol des oiseaux filles“. За преводна стихосбирка наградата взима германецът Ян Вагнер за „Les Variations de la citerne“, преведена на френски от Жулиен Лапейр дьо Кабан и Александр Пато.

През 2014-а с книгата си „Ciel à perdre“ (Небе за изгубване) Аксиния Михайлова стана първата българка, спечелила наградата „Аполинер“, често наричана „Гонкур за поезия“.

Наградата „Макс Жакоб“ се връчва ежегодно от 1950 г. до днес.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Аксиния Михайлова е поетеса и преводач от френски език, носител на редица престижни български и чужди награди. Сред преведените от Аксиния Михайлова автори са Жорж Батай, Жан Жьоне, Венюс Кури-Гата, Силви Жермен, Жан-Клод Вилен, Роз-Мари Франсоа, Хориа Бъдеску, Фабио Ското, Владас Бразюнас, Марцелиюс Мартинайтис, Дагния Дрейка, Даниел Пи, Паскал Керо, Доминик Шипо и др.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах