Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българска режисьорка и съпругата ѝ представят филм на София Прайд

„Светът на Ани“ е вдъхновен от реални събития в живота на създателката си Лили Кръстева

Лентата показва отрязък от живота на българската тийнейджърка Ани, имигрирала заедно със семейството си в Германия. Но животът им там не е такъв, какъвто са си го представяли... - Българска режисьорка и съпругата ѝ представят филм на София Прайд

Лентата показва отрязък от живота на българската тийнейджърка Ани, имигрирала заедно със семейството си в Германия. Но животът им там не е такъв, какъвто са си го представяли...

Българската режисьорка Лили Кръстева и съпругата ѝ ще представят филма си „Светът на Ани“ на кинофестивала, съпътстващ тазгодишния София Прайд (в неделя, 27 юни). Прожекцията на късометражната лента ще се състои на 25 юни от 21,00 часа в кино „Одеон“, а веднага след това зрителите ще видят и австралийската младежка драма „Тънка кожа“.

Макар и заснет в Германия и с германски акип, „Светът на Ани” е написан и режисиран от Лили Кръстева. Първият сценарий става готов през 2010 г. и е за 30-минутен филм. Заради финансови проблеми обаче, времетраенето е съкратено до 16 минути, а снимките започват с 3-годишно закъснение.

Лентата показва отрязък от живота на българската тийнейджърка Ани, имигрирала заедно със семейството си в Германия. Но животът им на Запад не е особено щастлив. След поредния агресивен пристъп на баща ѝ, Ани и майка ѝ бягат от вкъщи и търсят помощ в убежище за жени. Вместо кризата да ги сближи обаче, двете се отчуждават все повече. Драматичният разрив настъпва, когато Ани споделя на майка си, че е лесбийка.

Сценарият всъщност е фикция, но е базиран на реални истории от личния живот на Кръстева.

„Създаването на филма беше важно за мен, за да мога да осмисля и преодолея случилото се в живота ми до онзи момент – казва младата режисьорка. – Но във филма не става въпрос само за мен, а и за всички млади жени, които стават жертви на насилие в семейството или биват отхвърляни поради сексуалната си ориентация.“

Филмът насочва вниманието на зрителите си към домашното насилие, семейния натиск и оцеляването на имигрантите в чужбина. Но в сърцето на историята на Ани е именно нейната сила да отстоява себе си въпреки всичко и всички. И въпреки че в края на 16-те минути, в които зрителите споделят света ѝ, отношенията с майка ѝ достигат пълен разпад, животът на Лили Кръстева се развива по съвсем различен начин.

Днес майка ѝ я приема и обича такава каквато е, а съпругата ѝ е важна част от семейството.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg