Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българската държава дава 2,4 млн. лв. на БАН за разработки срещу COVID-19

Ще се търсят решения не само на медицински, но и на културни и образователни проблеми

Централната сграда на Българската академия на науките. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Българската държава дава 2,4 млн. лв. на БАН за разработки срещу COVID-19

Централната сграда на Българската академия на науките. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Нови ваксини, терапии и тестове за SARS-CoV2 ще разработват български учени с допълнително финансиране от държавата, съобщиха от БАН. Бюджетът на Фонд „Научни изследвания“ за проекти в областта на новия коронавирус е одобрен с постановление на Министерски съвет и е в размер на 2,4 млн. лв.

Милион и осемстотин хиляди от тях са за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19. Периодът за изпълнение на одобрените проекти е 24 месеца.

Основните направления, по които ще се отпуска финансиране, са медико-биологични проблеми и социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19. Проектите по тези две направления трябва да са насочени към механизми за ограничаване на епидемии, към културните, образователните, правните и психологичните аспекти на строгите ограничителни мерки и към стратегиите за възстановяване на икономиката.

Допълнително е одобрен бюджет от 600 000 лв. за финансиране на проекти на български учени и колективи по конкурси за двустранно или международно сътрудничество, свързани с пандемията от коронавирус.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах