VivaPay

Българската държава дава 2,4 млн. лв. на БАН за разработки срещу COVID-19

Ще се търсят решения не само на медицински, но и на културни и образователни проблеми

Централната сграда на Българската академия на науките. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Българската държава дава 2,4 млн. лв. на БАН за разработки срещу COVID-19

Централната сграда на Българската академия на науките. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Нови ваксини, терапии и тестове за SARS-CoV2 ще разработват български учени с допълнително финансиране от държавата, съобщиха от БАН. Бюджетът на Фонд „Научни изследвания“ за проекти в областта на новия коронавирус е одобрен с постановление на Министерски съвет и е в размер на 2,4 млн. лв.

Милион и осемстотин хиляди от тях са за финансиране на фундаментални научни изследвания по обществени предизвикателства, свързани с пандемията от COVID-19. Периодът за изпълнение на одобрените проекти е 24 месеца.

Основните направления, по които ще се отпуска финансиране, са медико-биологични проблеми и социални, икономически и образователни аспекти на пандемията COVID-19. Проектите по тези две направления трябва да са насочени към механизми за ограничаване на епидемии, към културните, образователните, правните и психологичните аспекти на строгите ограничителни мерки и към стратегиите за възстановяване на икономиката.

Допълнително е одобрен бюджет от 600 000 лв. за финансиране на проекти на български учени и колективи по конкурси за двустранно или международно сътрудничество, свързани с пандемията от коронавирус.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg