Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Българската дума на годината: „преценям“

Заедно с нея за думи на 2021 г. платформата „Как се пише?” отличи „антиваксър” и „изчегъртване”

„Преценянето“ е оставило най-дълбок отпечатък в обществото ни през 2021 г., става ясно от гласуването за думата на изминалата година. Колаж: Народно творчество  - Българската дума на годината: „преценям“

„Преценянето“ е оставило най-дълбок отпечатък в обществото ни през 2021 г., става ясно от гласуването за думата на изминалата година. Колаж: Народно творчество

Платформата за грамотност „Как се пише?“ определи българската дума за 2021 г. След гласуване в специална анкета читателите избраха с 42,28% от гласовете думата „преценям“. Веднага след нея се нареждат „антиваксър“ с 34,19% и „изчегъртване“ с 30,06%.

Анкетата за финалния етап на кампанията „Думи на годината с „Как се пише?“ беше проведена от 17 до 19 януари 2022 г. За първи път в открито и широко допитване участниците дадоха вота си за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г.

„Много бяха темите, които ни вълнуваха. Преживяваме интензивен период като общество и е трудно да се спрем само на една дума, затова ще обявим първите три, за които гласуват хората“, казва д-р Павлина Върбанова, създател на платформата за грамотност „Как се пише?“.

Другите седем предложени думи и изрази бяха „бустерна доза“ (13,59%), „ваксина“ (29,38%), „зелен сертификат“ (29,38%), „избори“ (22,16%), „промяна“ (25,37%), „Харвард“ (6,73%) и „чекмедже“ (14,07%). Всеки е можел да гласува за три думи едновременно, затова сборът е процентите е по-голям от 100.

Думите са предложени от жури, съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов – журналист, Веселина Седларска – журналист, Константин Вълков – журналист, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах