Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българската наука: Не сме просто бедни, ние сме гладни

Бюджетът ни е крайно недостатъчен, протестират от БАН (снимки)

Според учените, в бюджета не достигат милиони левове. Снимки: БГНЕС, Боби Тошев - Българската наука: Не сме просто бедни, ние сме гладни

Според учените, в бюджета не достигат милиони левове. Снимки: БГНЕС, Боби Тошев

Повече от 500 души от Българската академия на науките се събраха на протест на площад „Княз Александър I“ в знак на недоволство срещу оскъдния бюджет на институцията за догодина. Събитието бе формулирано като публично Общо събрание, а на него бяха поканени и представители на властта, включително премиерът Бойко Борисов, просветният министър Меглена Кунева и депутатите. Без изненада, никой от тях не се появи.

Според учените, в бюджета не достигат милиони левове. Проектозаконът отрежда на БАН и Селскостопанската академия 78 млн. лв., но те са крайно недостатъчни, посочват протестиращите.

„Тези пари дори не покриват 100% от необходимото за заплати, а 85% – каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР. – За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона. За да има нормално съществуване на една съвременна европейска научна организация, са необходими 175 млн. лева.“

Сред лозунгите на протестиращите се четяха:

„Всички народи имат право на наука (Ж-Ф. Лиотар) А България?”

„Не сме просто бедни, ние сме гладни! В Европа сме последни от законите ви гадни!“

„Има наука – има България, няма наука – няма България!“

За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона.

За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона.

У нас за науката се отделят едва 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната, а това е в рязък контраст с изискването на Европейския съюз всяка държава да отделя по 1% по това перо в бюджета си.

Вижте още: МОЛИМ, НЕ ОБИЖДАЙТЕ НАУКАТА

Преди дни от синдикатите на академията излязоха с отворено писмо до министър-председателя, в което остро бе разкритикувано изказване на Владислав Горанов. В него той обясни, че „науката трябва да бъде свързана с бизнеса, така че той да е заинтересован и да инвестира в нея“. Само дето, науката – както и културата, образованието и здравеопазването – не може и не трябва да бъде пазарна дейност.

А на 1 ноември, в Деня на народните будители, хиляди научни работници излязоха на протестно шествие в София заради обидно малкото пари, отредени на БАН за следващата година.

„30 години трудов стаж за 420 лева – каза една от протестиращите пред Нова телевизия тогава. – Това е обидно малко, защото аз мога да работя работата на портиера, но той моята – не.“

5163991

5163992

5163998

5164000

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90