Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Българската проза пред света 2020: Господинов, Зарев, Димова, Радева

Два англоезични каталога с най-доброто на родния книжен пазар издаде Националният център за книгата

Светлозар Желев с англоезичния каталог „Детски книги от България“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК - Българската проза пред света 2020: Господинов, Зарев, Димова, Радева

Светлозар Желев с англоезичния каталог „Детски книги от България“. Снимка: Орлин Огнянов/НДК

Чужди издатели ще получат достъп до най-доброто, излязло на нашия книжен пазар през 2020 г., събрано в най-новите каталози за българска литература за 2020 г. Светлозар Желев – ръководител на сектор „Национален център на книгата”, представи англоезичните варианти на „Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2020: Ten Books from Bulgaria“) и „Детски книги от България“ („Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists”), които съдържат селекция от художествени текстове на съвременни български писатели, която ще популяризира българската литература и книгоиздаване по света.

„Съвременна българска проза“ e петото англоезично издание от поредицата на Националния център на книгата в Националния дворец на културата. Изданието е със смесен характер, каталог и антология. В изданието тази година са представени откъси от произведенията „Бабини-ягини“ от Любов Кронева, „Балкански ритуал“ от Георги Тенев, „Времеубежище“ от Георги Господинов, „Имена под снега“ от Иван Станков, „Лала Боса“ от Деян Енев, „Поздрави от Хадес“ от Яница Радева, „Поразените“ от Теодора Димова, „Странстващият албатрос“ от Деметра Дулева, „Чекмо“ от Момчил Николов и „Чудовището“ от Владимир Зарев. Откъсите са в превод на Анджела Родел, Диана Стойкова и Трейси Спийд.

„Детски книги от България“ е четвъртият каталог от поредицата, която Националният център за книгата в Националния дворец на културата стартира през 2016 г., за да представя съвременни български писатели и илюстратори на детска литература пред англоезична аудитория в страната и чужбина. „Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists“ включва два основни раздела. Първият обединява селекция от десет български заглавия за деца, като представя работата на писателите и художниците зад публикациите. Вторият включва пет чуждестранни произведения за деца, издадени у нас, илюстрирани от български художници. Каталогът се реализира в печатно и електронно издание. Англоезичният превод е на Гергана Ранчева.

„За пореден път се убеждаваме в силата на съвременната българска литература и колко талантливи автори имаме, гордост за всяка национална литература. Всяка една от десетте книги в каталога е достойна да представлява България пред света и в Националния център за книгата и НДК сме сигурни, че скоро те ще намерят своите читатели и в чужбина“, каза Светлозар Желев по време на онлайн представянето на каталозите.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах