Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Българската жена не е човек

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Българската жена не е човек

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Когато жената изневерява, тя е курва.

Когато жените са разстроени заради мъж, понякога плачат. Тогава обществото ги обявява за слаби и не ги взима на сериозно, няма значение колко сериозен е поводът. Ако е жена, реве по условие за дреболия.

Когато мъжът изневерява, той е мъжкар. А жена му – явно дефектна.

Когато мъжете са разстроени заради жена, понякога убиват жената. И докато трупът ѝ изстива, обществото взима емоционалното състояние на мъжа много сериозно. Колко ли трябва да е бил провокиран /изтерзан, за да смели на кайма майката на децата си? Каквото и да е сторил обаче, явно е силен мъж. Не е плакал, чупил е кости.

Жената винаги е за присмех.

Ако е красива, задето е лесна или тъпа.

Ако е грозна, задето изобщо съществува.

Ако е жива, задето се бори за равенство в отношенията.

Ако е мъртва, задето е такава овца, че да се остави да я застрелят след четири жалби в полицията.

Когато жената не е майка и не иска да забременее, то тя не е жена.

А когато е бременна или ражда – направо не е човек.

Тя е безправно тяло, от което бебето трябва да се изтръгне с всички средства. И ако е момиченце, старателно да му се внуши, че да бъде безропотен инкубатор на още бебета е единствената му легитимна причина да хаби въздух.

Ако бременна, раждаща или родила жена се оплаче от преживяно страдание или унижение, тя е взета на присмех. И на прицел. Раждането у нас се счита за процес, при който жената е „длъжна“ да изпитва ужас, срам и болка. Самото очакване, че може да ѝ се размине разпалва жесток садизъм: ама ти какво си очаквала, глупачке?! Хайвер и шампанско ли?

Дързостта на допускането, че може да мине без „кръв по стените“, се приема за скверна и заслужаваща още унижения и наказания, докато жената научи къде ѝ е мястото.

…А ако бременна, раждаща или родила жена умре, защото никой не е откликнал на молбите ѝ за помощ и пощада, настъпва всеобщо облекчение: още една „лигла“ е престанала да хленчи веднъж завинаги.

Женомразието у нас е системно и неизкоренимо.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах