POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български фестивал с награда за културно наследство от Европейската комисия

Отличиха „Реките на София“ за повишаване на осъзнатостта на гражданите

„Реките на София“ прави речните корита на Перловска и Владайска в притегателно място за жителите на София. Снимка: „Реките на София“ - Български фестивал с награда за културно наследство от Европейската комисия

„Реките на София“ прави речните корита на Перловска и Владайска в притегателно място за жителите на София. Снимка: „Реките на София“

Фестивалът „Реките на София“ бе отличен от Европейската комисия и организацията „Европа Ностра“ за принос към културното наследство на Европа. Инициативата е сред победителите в категорията „Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта“ и е единственият победител от България тази година.

Наградите, финансирани по програма „Творческа Европа“, предстои да бъдат връчени на церемония на 26 септември в Прага. Събитието ще се проведе в реставрираната Държавна опера при съвместно домакинство с Европейския комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел и Изпълнителния президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер.

„Реките на София е отличен пример за включване на местната общност и гражданско участие – казва журито. – Със сравнително малък бюджет и с финансиране от общината и социално отговорни компании, те успяват да трансформират градската среда. Инициативата има добра устойчивост и възвръщаемостта на инвестицията е много голяма. Инициативата може да се прилага на повече места и е добър пример за други градове в Европа.“

„Реките на София“ е по идея на фондация „Колектив“, която превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни и приятни пространства. Организирайки поредица от събития по бетонното поречие в сърцето на града, множество граждани, институции, частни компании и неправителствени организации настояха пред Столична община за възстановяването на реките като зелени обществени пространства. Инициативата е спонсорирана от частни социално отговорни бизнеси и от общината.

Жителите на града вече се запознаха с философията на „Реките на града“ по време на фестивалите, организирани край Перловска и Владайска. Организаторите създадоха временни точки за достъп, както и сцени, павилиони и градска мебел и вече две поредни години „Реките на града“ ангажират с разнообразна културна, образователна и спортна програма. Провеждат се и работни групи с архитекти, урбанисти и студенти в диалог с главния архитект на столицата Здравко Здравков. Инициативата променя нагласата на хиляди граждани, както и на институциите, и превръща реките в зона с културно, природно и обществено значение.

Перловска и Владайска определят градоустройството на София още от XIX век. През 30-те и 40-те години на XX век са канализирани в изкуствени корита от дялан камък. Коритата са обявени за недвижимо културно наследство през 1988 г., но въпреки това остават недостъпни за гражданите и пренебрегнати от институциите. Първоначално коритата са замислени като градска инфраструктура и природа в града. Но заради застрояването и затруднения достъп тази тяхна функция едва сега се възвръща.

„Реките на София“ тази година са класирани и като финалист за наградите на Новия европейски Баухаус, които отличават красиви, устойчиви и обществено значими постижения в дизайна и градоустройството. Фондация „Колективът“ вече развива подобни проекти и в други градове.

Вижте още: БЪЛГАРСКИ ФЕСТИВАЛ С РЕКИТЕ НА СОФИЯ СЕ БОРИ ЗА ЕВРОПЕЙСКА НАГРАДА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg