Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български фестивал с реките на София се бори за европейска награда

Победителите се решават с онлайн гласуване (линк)

Фестивалът „Реките на София“ улеснява достъпа на гражданите до коритата на Перловска и Владайска река. Снимка: Фейсбук - Български фестивал с реките на София се бори за европейска награда

Фестивалът „Реките на София“ улеснява достъпа на гражданите до коритата на Перловска и Владайска река. Снимка: Фейсбук

Инициативата „Реките на София“ е сред финалистите на награда за дизайн с принос за обществото и природата към Европейската комисия. От общо 1100 кандидатури за отличието „Нов европейски Баухаус“, това е единственото класирано българско предложение.

„Реките на София“ ще се бори за първото място с 51 други събития и фестивали, най-добрите примери в устойчивото, красиво и инклузивно градско развитие. Победителите се решават с онлайн гласуване, което ще продължи до 16 май на сайта на наградата. За да подадете гласа си успешно, трябва да предоставите имейл и да изберете по един проект във всяка от категориите, „Реките на София“ е в класиран в категорията Awards / Reconnecting with nature / Rivers of Sofia.

Обявяването на победителите ще се състои на церемония на живо в Брюксел на 9-12 юни.

„Новият Европейски Баухаус“ е инициатива на Европейската Комисия, която има за цел да насърчи добрите примери за градско развитие от Европа и да изтъкне проекти, които очертават пътя към осъществяването на Зелената Сделка.

„Реките на София“ е дългосрочна инициатива за подобряване на състоянието на реките, които минават през центъра на столицата и цели да ги превърне в оживено и артистично място за разходка на софиянци и гостите на града. Богатството от водни ресурси е причина градът да съществува точно на това място от древността. И днес Перловската и Владайска река носят чиста вода от Витоша в самото сърце на столицата, уточняват организаторите от „Колективът“, но не привлича хората с коритата си от дялан камък, монтирани през 40-те години на миналия век. Бреговете им остават сиви и недостъпни, а имат потенциал да осигуряват възможност за връзка на хората с природата в града.

Основен проблем за лошото състояние на реките е замърсяването им поради смесване на дъждовни води със софийската канализация, допълват организаторите. Също така дяланият камък на коритата – вписан още през 1989 г. като недвижимо културно наследство с национално значение – на места се руши.

„Реките на София“ постигна много и на местно ниво и убеди Столична община да се ангажира с изграждането на вело и пешеходни коридори по деретата на реките Владайска и Перловска.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90