Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Български филм с номинация за „Златна мечка“ на Берлинале. Но не съвсем

Филмът е немски, а мечката - стъклена. Но режисьорката е българка

Председател на главното жури в Берлин тази година е Мерил Стрийп, пълният списък с филми в голямото състезание за „Златна мечка“ предстои да бъде обявен. - Български филм с номинация за „Златна мечка“ на Берлинале. Но не съвсем

Председател на главното жури в Берлин тази година е Мерил Стрийп, пълният списък с филми в голямото състезание за „Златна мечка“ предстои да бъде обявен.

До старта на един от най-престижните кинофестивали в света остава по-малко от месец. 66-ото издание на „Берлинале“ започва на 11 февруари и ще продължи десет дни. Междувременно вече доста медии у нас побързаха да обявят, че „българският филм „Жалейка“ на режисьора Елица Петкова е сред 14-те пълнометражни ленти от цял свят, които ще се борят за голямата награда на фестивала. Това не е точно така. Историята е леко преувеличена.

Българският елемент определено е налице, доколкото Елица Петкова е родена в България, филмът – сниман в село Пирин и разказва чисто българска история: 17-годишната Лора живее в малко село и когато баща й умира, отказва да се включи в тежкия, дълъг и мъчителен траур. Нейният живот не е свършил, тя иска да продължи напред. Във филма участват Снежина Петрова и Михаил Стоянов, а в главната роля е дебютантката в киното Анна Манолова. Тя учи в театралния колеж „Любен Гройс“, като преди това четири пъти е кандидатствала в НАТФИЗ, но все не я приемали. От това, разбира се, не можем да си правим изводи, че не е достатъчно талантлива – може и да е прекалено талантлива – има чудесни български актьори, които което не са минали през НАТФИЗ (или ВИТИЗ).

Както виждаме, българските съставки са налице, но филмът няма да представя в Берлин България, а Германия. Защото режисьорката Елица Петкова живее в Германия вече 13 години, където следва кинорежисура. Продуцент на „Жалейка“ се явява университет в Германия, за който тя снима този студентски проект – затова и филмът се води немски.

Кадър от немския филм „Жалейка“

Кадър от немския филм „Жалейка“

Трябва да уточним и че „Жалейка“ не участва в тази състезателна програма, където победителят ще получи „Златна мечка“, а още няколко творци и филми – сребърни мечки. Това никога не се е случвало със студентски проекти. Филмът на Елица Петкова е избран за участие в единия от двата конкурса на програмата Generation – „за филми на млади хора, които се сблъскват с дистопични реалности, създадени не от тях“, по думите на Мариане Редпат, която отговаря за тази програма. Наградата се нарича „Стъклена мечка“.

Елица Петкова

Елица Петкова

В другия конкурс – за късометражни проекти – има „български“ филм – късометражният „Сляпата Вайша“ на аниматора Теодор Ушев по разказ на Георги Господинов. Той е канадско-френско-германска продукция.

Кадър от „Сляпата Вайша“ на ТодорУшев

Кадър от „Сляпата Вайша“ на ТеодорУшев

В едно интервю Елица Петкова заявява:

„Никога не съм била киноман. За мен филмът е средство, с помощта на което можеш да изразиш нещо, което те вълнува. (…) Открих, че за мен киното е най-удачната медия да изразявам това, което ми е важно.“

Това звучи като „аз не се интересувам много от четене, предпочитам писането“. Все пак, да не забравяме, че (заедно с още 14 заглавия) „Жалейка“ е избран между над 2000 пълнометражни филма от цял свят, кандидатствали за участие в конкурса Generation – а това би трябвало да означава, че има качества. Затова нека най-искрено пожелаем успех на българския му екип.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90