Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Български фолклор в НДК

Различни тематични вечери съхраняват музикално-танцовата ни традиция

Бистришките баби ще участват в първата фолклорна вечер на НДК в понеделник. Снимка: Фестивал Закопане - Български фолклор в НДК

Бистришките баби ще участват в първата фолклорна вечер на НДК в понеделник. Снимка: Фестивал Закопане

Националният дворец на културата започва поредица от събития за популяризиране на българския фолклор. В различните вечери публиката ще се докосне до разнообразието на специфични родни традиции като старинни носии на повече от 200 години, свирене на най-старата гайда в Европа – каба гайда, и на 100-годишния инструмент копана; прочутото шопско пеене, съхранено от Бистришките баби, които са под закрилата на ЮНЕСКО и още много изненади.

Първият спектакъл, на който те ще бъдат показани, ще се проведе на 6 юни (понеделник) от 19:00 ч. в Зала 8 на Двореца. В тази „Българска вечер“ участие ще вземат ансамбъл „Чинари”, група „Етнотикс”, трио „Булгарина”,  Венцислав Андонов – гайда, Бистришките баби и др. Програмата на фолклорната вечер е подготвена от ансамбъл „Чинари”, а входът е със заявка на мейл: folklor@ndk.bg.

Тематичните фолклорни спектакли, представящи богатата палитра на българската традиционна култура, пресъздават силата на българската музикално-танцова традиция от всички етнографски области в България.

Целта им е да дадат цялостна представа за най-доброто от българския фолклор – не само за чуждестранните посетители в нашата страна, но и за българите, живеещи в чужбина, както и за тези, живеещи тук, но откъснали се от автентичността и магията на посланието в ритуалните танцови и музикални обреди.

Следващите дати, на които ще се проведат тематични фолклорни представления, са 1, 15 и 29-и юли; 12 и 26-и август; 9, 23 и 30-и септември; 18-и ноември; 16 и 23-ти декември. Цената за тях е 50 лв.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах