Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Български гроб пътува за изложба в Лувъра

Светът ще види и древни зарчета, открити по нашите земи

 - Български гроб пътува за изложба в Лувъра

Освен тракийско злато, на изложбата в Лувъра догодина България ще покаже и гроб от Созопол.

Изложбата в Париж се открива след осем месеца и някогашната гръцка колония Аполония Понтика ще бъде представена в експозицията с 24 обекта, съобщи директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев. Сред артефактите има вази и кратери от VI век преди Христа, които са най-добре запазените образци на античната вазопис в цял свят.

За първи път музея в Созопол ще напусне гроб от Некропола на града, чиято датировка е от средата на VI век пр. Хр. За него ще бъдат положени специални грижи по време на пътуването до френската столица. Той ще бъде експониран в комплект с уникални по своята историческа стойност фигурки на хора и животни, както и предмети от бита, с които са били погребвани първите жители на Аполония.

Зарчета от животински кости също са любопитен акцент и препратка към хазартните увлечения на първите гръцки заселници по нашите земи, каза Недев.

За изложбата в Лувъра ще отпътуват също релеф на богинята Кибела от V-IV век пр. Хр. и мраморна статуя на мъж без глава. Това е най-древната статуя, откривана по нашите земи. Находката е от созополското село Атия.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС