Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български художник в Сребърната книга на Музея на двете Америки

Две творби на Христо Вачев включени в престижно издание

„Нотр Дам де Пари“ - една от картините на Христо Вачев, включени в Сребърната книга. - Български художник в Сребърната книга на Музея на двете Америки

„Нотр Дам де Пари“ - една от картините на Христо Вачев, включени в Сребърната книга.

Българският художник Христо Вачев е включен в престижния каталог „Сребърна книга на авторите от Музея на двете Америки”, посветен на 25-тата годишнина на Музея със седалище в Маями, САЩ. Авторът е в Сребърната книга с две свои картини – „Поетичен танц“ и „Нотр Дам де Пари“.

Подборът на произведенията в юбилейния каталог е направен след селекция от авторитетна комисия. Участват над 90 автори от страни като Аржентина, Белгия, България, Бразилия, Канада, Чили, Чехия, Германия, Франция, Индия, Израел, Италия, Мексико, Перу, Русия, Испания, Великобритания, САЩ… Изданието е презентирано на Арт панаира в Дубай през април тази година, след което е разпространено в 50 галерии в 32 страни.

Сребърната книга е представена на Арт панаира в Дубай през април тази година.

Музеят на Двете Америки, със седалище в Маями, САЩ, е постоянен участник на най-големите арт форуми в света като Арт Базел, Биеналето във Венеция, Арт панаира в Кьолн. Музеят е член на Американската асоциация на музеите, Americans for the Arts и Blue Star Museums.

„Поетичен танц“

Христо Вачев е плевенчанин. Има над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия в София, Галерията за съвременно изкуство в Берлин, Художествената галерия в Осака и много други в страната и в чужбина.

Вачев е член на Съюза на българските художници, на Международната академия за съвременно изкуство на Кралство Белгия, Artcouncil Kukusai, Bijutsu Chingikai – Япония, AIAP UNESCO – Париж, Франция и Museum of the Americas – САЩ, Флорида. Вписан е в Златната книга на Есенния салон в Париж и в Златната книга на Международната академия за съвременно изкуство в Белгия през 1992 г.

Носител е на златен медал и диплом за живопис от VIII Grand Prix AIAC в Белгия през 1993 г., на платинен медал и диплом за живопис от IX Grand Prix AIAC в Белгия през 1994 г. Присъден му е златен плакет и титлата „доктор хонорис кауза” на Академията за съвременно изкуство в Белгия през 1995 г., диплом и награда на журито от Artcouncil Kukusai, Bijutsu Chingikai – Япония през 1996 г. и златен медал и диплом за живопис от Grand Prix AIAC в Белгия през 2007 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg