Софийска филхармония МЕГАБОРД

Български и македонски художници се представят заедно в Европейския парламент

Изложбата „Заедно ІІ” е част от стратегията за сближаване между двете страни

Част от общата българо-македонска изложба в Европейския парламент. Снимка: Български културно-информационен център в Скопие - Български и македонски художници се представят заедно в Европейския парламент

Част от общата българо-македонска изложба в Европейския парламент. Снимка: Български културно-информационен център в Скопие

Обща българо-македонска изложба под заглавие „Заедно ІІ“ бе открита вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел, съобщиха организаторите от Българския културно-информационен център в Скопие. Изложбата е организирана в сътрудничество между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Република Северна Македония с подкрепата на евродепутата от групата „Обнови Европа“ и докладчик в Европейския парламент за Република Северна Македония Илхан Кючук.

Специален гост на откриването на изложбата беше председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която подчерта, че изложбата е част от стратегията да бъдат насърчени дългосрочните отношения между България и Македония.

Кураторите Ана Франговска от Северна Македония и Атанас Андасаров от България представиха първата съвместна изложба на двете страни пред присъстващите гости на церемонията по откриването в сградата на Европейския парламент.

„Заедно II“ беше представена за първи път в Скопие на 25 ноември 2022 г., когато бяха тържествено открити новите помещения на Българския културно-информационен център в Скопие и беше част от годишната програма на институцията.

От българска страна в изложбата участват скулпторът Снежана Симеонова и художниците Свилен Блажев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Надежда Кутева, Атанас Андасаров и др. Сред художниците от Република Северна Македония в изложбата се представиха Жанета Гелевска-Веляноска, Симонида Филипова-Китановска, Илия Кочовски, Александър Станкоски, Жаклина Глигориевска-Кочовска, Марина Цветановска-Мартиновска, Диана Томич-Радевска, Марина Лешкова.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах