Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български и македонски свещеници служиха заедно за пръв път от 55 години

Пловдивският владика Николай обяви, че „раната вече е затворена”

Богослужението бе извършено в пловдивския митрополитски храм „Света Марина". Снимка: Българска патриаршия - Български и македонски свещеници служиха заедно за пръв път от 55 години

Богослужението бе извършено в пловдивския митрополитски храм „Света Марина". Снимка: Българска патриаршия

Първо съвместно богослужение на български и македонски архиереи се състоя вчера, 2 февруари, на празника Сретение господне в Пловдив, съобщават от Българската патриаршия. За пръв път след продължилата 55 години схизма над църквата на Северна Македония по покана на Пловдивския митрополит Николай в митрополитския храм „Света Марина” гостуваха Дебърско-Кичевският митрополит Тимотей и Брегалничкият митрополит Иларион.

Сретение Господне е един от дванадесетте Господски и Богородични празници. Сретение от славянски език означава „среща“ и на него се отбелязва четиридесетия ден от раждането на Господ Иисус Христос и срещата му с праведния Симеон и Анна пророчица в Йерусалимския храм.

Първото съвместно богослужение беше почетено и от много други български архиереи, сред които Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Старозагорският митрополит Киприян, Доростолският митрополит Яков, Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ, Величкият епископ Сионий – игумен на Троянската и Бачковската света обител, Браницкият епископ Пахомий – ректор на СДС „Св. Йоан Рилски” и др.

В църквата присъства и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

В словото си владиката Николай каза, че „раната вече е затворена и разкъсаната дреха на Господа е отново цяла, а епархиите в нашата югозападна съседка и братска страна отново са свързани с всички поместни православни църкви”.

Митрополит Николай удостои Дебърско-Кичевския митрополит Тимотей с най-високото отличие на Пловдивска епархия – митрополитския орден „Св. ап. Ерм“ I степен, за църковни заслуги към Българската православна църква и за даряването на частица от светите мощи на Св. Климент Охридски Чудотворец на посветения на светеца храм в Пловдив.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg