Софийска филхармония МЕГАБОРД

Български иконописец преобрази втората по големина катедрала във Виена

Изложбата включва мащабни платна, над 70 икони, фрески и плакати

Централното изображение в изложбата, непосредствено срещу олтара на катедралата. Снимка: Екипът на Диан Костов - Български иконописец преобрази втората по големина катедрала във Виена

Централното изображение в изложбата, непосредствено срещу олтара на катедралата. Снимка: Екипът на Диан Костов

Българският художник и иконописец Диан Костов преобрази вътрешното пространство на втората по големина катедрала във Виена – Вотифкирхе (Оброчната църква). Изложбата му бе открита вчера, 17 май, и ще продължи до 29 май, съобщават от екипа му.

„Кръстопът. Цената на избора“ включва мащабни платна, достигащи  размери 11 на 7 метра. Над 70 икони, фрески и плакати на автора са подредени под формата на лабиринт, „в който зрителят да съпреживее чрез творчеството търсенето на смисъл и уповаването във вярата в трудни времена“, коментират кураторите от екипа на Костов.

Изложбата инсталация е осъществена по специалната покана на енорийския свещеник на Вотифкирхе Йозеф Фаруджия. Той е поканил българския художник да реализира проекта си още през 2019 г., но пандемията от Ковид-19 осуетява първоначалните планове.

Диан Костов е иконописец и автор на съвременно изкуство. Иконите му са богословие в образи, но и провокация към съвременния човек.

Художникът е имал множество изложби в България и света. Изписал е църквите „Св. Николай“ в Обрадовския манастир, „Свети Георги“ в Пловдив, „Свети Георги“ в Дупница, „Св. св. Константин и Елена“ в Костинброд. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония.

През 2019 г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII Световно биенале за модерно изкуство във Флоренция със своята инсталация „Кой си ти?“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах