Софийска филхармония МЕГАБОРД

Български италиано-германец дирижира Софийската филхармония

Боян Виденов на българска сцена с Бетовенова програма

Диригентът Боян Виденов. Снимка: Личен архив - Български италиано-германец дирижира Софийската филхармония

Диригентът Боян Виденов. Снимка: Личен архив

Двама млади български музиканти, които намират изява по сцените на Европа, се завръщат в родината си, за да изнесат общ концерт в Зала „България“. Избрали са програма пътешествие в света на Бетовен. Събитието ще се състои на 5 февруари, солист е пианистът Симеон Гошев, превърнал в своя лична кауза популяризирането на българската музика по света. На диригентския пулт застава Боян Виденов.

Роден през 1987 г. в музикално семейство в България, Виденов напуска родината съвсем млад и израства като европейски гражданин с три националности, живеещ между Италия и Германия. Сам определя себе си като италиано-германец с българска душа. Музикалното си образование по цигулка, пиано, обой и пеене получава в чужбина, дирижиране учи при Йорма Панула и Джанлуиджи Джелмети.

За българската публика е по-скоро непознат, но не и за читателите на „Площад Славейков“. Виденов разказа историята си в интервю за нашата медия през 2019 г.

Вижте още: БОЯН ВИДЕНОВ: ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ИТАЛИАНО-ГЕРМАНЕЦ С БЪЛГАРСКА ДУША

Младият диригент основава през 2010 г. Манхаймската филхармония. Сътрудничи си с известни артисти като Марта Аргерич, Миша Майски, Пинкас Цукерман, Мария Жоао Пиреш, Сергей Бабаян, Игор Левит. През 2019 г. Виденов дирижира концерт на Соня Йончева в „Елбфилхармони“, Хамбург.

Като гост-диригент работи с оркестри като Симфоничния оркестър на Антверпен, WDR Radio Orchestra Cologne, Deutsche Radio Philharmonie Saarbrücken Kaiserslautern, Israel Camerata Jerusalem, Nordwestdeutsche Philharmonie, Orchestra della Svizzera Italiana в Лугано, Словашкия филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Orchester de Chambre du Luxembourg, Basel Sinfonietta, Biel-Solothurn Symphony Orchestra, Букурещката филхармония „Джордже Енеску“ и др.

У нас Виденов ще си партнира с младият български пианист Симеон Гошев, в София той ще представи Бетовеновия Концерт за пиано и оркестър №1. Гошев завършва музикалното си образование в Университета по музика във Виена (MDW) след обучение при музиканти като Стефан Владар, Олег Майзенберг и Лилия Зилберщайн. През февруари 2021 г. завършва докторска степен в Националната музикална академия в София с дисертация върху балетите на Стравински, а през октомври 2021 г. става част от преподавателски екип на катедрата по пиано в MDW.

Симеон Гошев. Снимка: Андрей Грилч

От 2021 г. Симеон Гошев е официален представител на „Бьозендорфер“. Записвал е за Баварското радио, Австрийското национално радио (ORF), Българското национално радио и телевизия. Лауреат е на много международни конкурси за пиано – „Леос Яначек” в Бърно, „De Bach au Jazz“ в Париж, „Evangelia Tjiarri“ в Кипър и много други. След гостуването му в София, предстоят му солови рецитали в Полша, Норвегия и в „Моцартеум“, Залцбург. През лятото го очаква солов концерт в „Музикферайн“, Виена.

В програмата ще прозвучи също Симфония №3 на Бетовен, озаглавена „Ероика“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах