Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Български издател пише до „Гардиън”

Нуждаем се от вас, защото българската олигархия е овладяла 90% от важните новинарски източници у нас, призовава Манол Пейков

Издателят Манол Пейков. Снимка: Иван Георгиев - Български издател пише до „Гардиън”

Издателят Манол Пейков. Снимка: Иван Георгиев

Репортажите ви от България са болезнено недостатъчни… а протестите срещу корупцията и в подкрепа на законността бушуват тук от повече от месец, пише издателят и съсобственик на „Жанет 45” Манол Пейков в писмо до английския вестник „Гардиън” – медия, която има славата на една от най-значимите, обективни и добре списвани в Европа и света. В писмото си Пейков обръща внимание към политическата и медийна ситуация в България и призовава вестникът да стане опора на хората у нас, които се борят за свобода и обективност на медиите.

Призивът на Пейков, изпратен до редакционния мейл на британската медия вестник, публикуван и в профила му във Фейсбук, е „Гардиън” да излъчи обективни репортажи за обстановката у нас, за да стане гарант за журналистическа почтеност при отразяването.

Пълният текст на писмото:

„Скъпи Пазители*,

Живея и работя в България. Имал съм многобройни възможности да напусна, но изборът ми винаги е бил един и същ: да остана. Обичам България и вярвам в нейното бъдеще като неотделима част от демократична Европа. Следя и подкрепям „Гардиън“ повече от десетилетие. Но намирам, че репортажите ви от България са болезнено недостатъчни. И не мога да се начудя: в кой точно момент от постепенното ви превръщане в един от най-надеждните либерални източници на информация в Западния свят изгубихте България от мисловната си карта? Може би е твърде малка? Или твърде обикновена за вас? Прекалено периферна? Или неинтересна?

Протестите срещу корупцията и в подкрепа на законността бушуват тук от повече от месец. Миналата седмица „Политико“ пубикува статия (по мое мнение – първата наистина смислена статия за случващото се в България в западната преса от много време насам), която оглавява читателските рейтинги от няколко дни.

(Преводът ѝ на български в Клуб Z)

Скъпи Пазители,

Сигурно добре го знаете, но нека все пак да ви припомня: през последните десет години България се срина в световните класации за свобода на пресата от 38-о на 111-о място. Честните медии (такива, които не прибягват до фалшиви новини и клевети срещу всеки опонент на правителството) са твърде малко в България напоследък. Подкрепяна от държавата, клептократичната българска олигархия е овладяла 90% от важните новинарски източници в страната. Всъщност, това е и една от важните причини, поради които младите хора излязоха на улиците през последния месец. И именно затова толкова много се нуждаем от вас. Необходима ни е журналистическата ви почтеност, необходими са ни безстрашните ви репортажи и лидерството ви в осведомяването на публиката за случващото се във всички краища на Европа в тези трудни времена. И най-важното: непрестанното търсене на смисъла зад онова, което се случва – една фундаментална черта на онзи „Гардиън“, който обичам и следвам.

Не ни пренебрегвайте. Бъдете наша опора. И моля ви, не забравяйте: от случващото се в периферията човек често може да научи за скритите процеси в центъра повече, отколкото изобщо може да си представи.

Сърдечни поздрави,
Манол Пейков
Издател, „Жанет 45“
Пловдив, България“


* Значението на думата „guardian“ на английски.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС