Български издатели участват в онлайн издание на Франкфуртския панаир

Ще бъде един от най-мащабните досега, твърдят от Асоциация „Българска книга”

Българският щанд на панаира във Франкфурт през 2018 г.  Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“ - Български издатели участват в онлайн издание на Франкфуртския панаир

Българският щанд на панаира във Франкфурт през 2018 г. Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“

Най-голямото международно книжно изложение в света – във Франкфурт, Германия – ще се проведе както всяка година през есента, между 14 и 18 октомври 2020-а, но този път заради епидемията ще бъде изцяло онлайн, съобщиха от Асоциация „Българска книга”, която организира българското участие в панаира.

Седемдесет и второто издание на форума ще бъде едно от най-мащабните досега, уверяват от АБК, заради улеснението, което предлага дигиталният формат. Ще се включат хиляди изложители – книгоиздатели, книготърговци, литературни агенти – от 85 държави в целия свят. Предвидена е и 70-часова програма с онлайн събития.

Тазгодишното издание е белязано от коронавируса не само по отношение на формата на провеждане. Много издателства от цял свят претърпяха сериозни загуби заради пандемията. Много предвидени за 2020 г. заглавия бяха препланирани чак за 2022 г., а някои бяха отхвърлени изцяло.

Преди началото на Панаира на книгата във Франкфурт, на 12 октомври ще бъде връчена Немската литературна награда. От 2005 г. насам тя се присъжда ежегодно ва най-добрия немскоезичен роман на годината. Тази година сред номинираните са писателят и кабаретен артист Бов Бьорг и много награждаваният немски писател Томас Хетхе.

joystation.bg

Франкфуртският панаир на книгата се провежда ежегодно от 1949 г. насам. През 2019 г. се включиха 7450 издатели от 109 страни. Повече от 300 хиляди гости посетиха изложението.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах