Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Български издатели участват в онлайн издание на Франкфуртския панаир

Ще бъде един от най-мащабните досега, твърдят от Асоциация „Българска книга”

Българският щанд на панаира във Франкфурт през 2018 г.  Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“ - Български издатели участват в онлайн издание на Франкфуртския панаир

Българският щанд на панаира във Франкфурт през 2018 г. Снимка: Манол Пейков/„Жанет 45“

Най-голямото международно книжно изложение в света – във Франкфурт, Германия – ще се проведе както всяка година през есента, между 14 и 18 октомври 2020-а, но този път заради епидемията ще бъде изцяло онлайн, съобщиха от Асоциация „Българска книга”, която организира българското участие в панаира.

Седемдесет и второто издание на форума ще бъде едно от най-мащабните досега, уверяват от АБК, заради улеснението, което предлага дигиталният формат. Ще се включат хиляди изложители – книгоиздатели, книготърговци, литературни агенти – от 85 държави в целия свят. Предвидена е и 70-часова програма с онлайн събития.

Тазгодишното издание е белязано от коронавируса не само по отношение на формата на провеждане. Много издателства от цял свят претърпяха сериозни загуби заради пандемията. Много предвидени за 2020 г. заглавия бяха препланирани чак за 2022 г., а някои бяха отхвърлени изцяло.

Преди началото на Панаира на книгата във Франкфурт, на 12 октомври ще бъде връчена Немската литературна награда. От 2005 г. насам тя се присъжда ежегодно ва най-добрия немскоезичен роман на годината. Тази година сред номинираните са писателят и кабаретен артист Бов Бьорг и много награждаваният немски писател Томас Хетхе.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Франкфуртският панаир на книгата се провежда ежегодно от 1949 г. насам. През 2019 г. се включиха 7450 издатели от 109 страни. Повече от 300 хиляди гости посетиха изложението.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах