Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Български „Кекс“ в „Икономист“

Дебютната песен на поета Константин Трендафилов попадна в културната рубрика на британското списание

„Кекс” може и да е пародия на поппесен, но това не ѝ попречи да се превърне в хит в България – родната страна на поета и копирайтър Константин Трендафилов - отбелязва „Икономист“. - Български „Кекс“ в „Икономист“

„Кекс” може и да е пародия на поппесен, но това не ѝ попречи да се превърне в хит в България – родната страна на поета и копирайтър Константин Трендафилов - отбелязва „Икономист“.

С международен успех се увенча родната попкултура, а защо не и българската литература. Сайтът на британското списание „Икономист“ откри майстора на римите и кулинарните лудории Константин Трендафилов – и по-точно дебюта му на попсцената. Песента му „Кекс“ попадна в сектора за култура под заглавие „Да поговорим за кекс“, с уточнението „Защо българите полудяха по песен с неприличен подтекст”. 

„Кекс” може и да е пародия на поппесен, но това не ѝ попречи да се превърне в хит в България – родната страна на поета и копирайтър Константин Трендафилов – отбелязва „Икономист“. – Въпреки че видеоклипът, който прилича на упражнение по каланетика от 80-те, вкючва две жени, облечени в спандекс екипи, съдържанието му е пълно със сексуален подтекст. Така обикновена домакинска работа като печенето на кекс бива представена по неприличен начин. Още повече, че цялата концепция на песента е основана на игра с думи. Кекс (вид десерт) звучи много близо до българската дума „секс”.

Във видеото алтер егото на Трендафилов Папи Ханс изброява злощастни събития – съседът му е одраскал колата, колелото му е било окраднато и са му намалили заплатата – но това не го е сломило, защото „снощи е правил кекс”.

След като беше пусната ноември месец, песента на Трендафилов е събрала повече от шест милиона гледания в YouTube. Фразата „Всичко е точно” успя да си спечели нов живот.“

Информацията за Трендафилов е намерила място в рубрика, озаглавена „Какво слуша светът”, където се дава за пример още узбекистанска любовна песен, виетнамско поппарче за работата на оризищата, камбоджанска критика на училищната система и нигерийска салса.

Ето как коментира събитието във Фейсбук и самият Трендафилов:

„Окей, днес излезе статия за „Кекс” в световния The Economist. Не знам какво да кажа, освен „благодаря“ на всички зад проекта. Искрен Тончев за музиката и идеите, Бойко Щонов за клипа, Цветомир Горанов за стайлинга. Пропускам хора, но това са рисковете на изброяването. Работете с тия хора, защото те са ужасно талантливи, щом с тяхна помощ един мъж в спандекс може да обиколи света.”

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах