Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Български медии от цял свят се събират в Израел

Ще бъде отбелязана предстоящата 80-годишнина от спасението на българските евреи

Двaмaтa бългaрски 
влaдици с принос зa спaсявaнето нa бългaрските евреи - Стефaн Софийски (вляво) и Кирил Пловдивски, обявени в  Изрaел зa прaведници нa светa - Български медии от цял свят се събират в Израел

Двaмaтa бългaрски влaдици с принос зa спaсявaнето нa бългaрските евреи - Стефaн Софийски (вляво) и Кирил Пловдивски, обявени в Изрaел зa прaведници нa светa

Световна среща на българските медии ще се проведе в Израел от 1 до 3 ноември, съобщиха от Министерството на културата. Мотото на ХVІІ-ата поредна среща е „Медии и спасение“. Ще присъства и служебният министър на културата Велислав Минеков. На тези ежегодни събирания се срещат представители на български медии от цял свят.

Израел е избран като държава домакин, защото през март 2023 г. се навършват 80 години от спасението на българските евреи. Затова е избрана и датата 1 ноември – спасителите на българските евреи са причислени към будителите на българския народ. В програмата на дискусиите по време на срещата са темите: „Медии и спасение на човека“ (вечните ценности в медиите); „Медии и спасението им в света на Интернет“; „Медиите и спасението на българските евреи“.

В рамките на срещата ще бъде връчена и традиционната награда на Национален дарителски фонд „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Целта на отличието е да поощрява българоезични медии зад граница, които съхраняват и популяризират българската култура и дух. Отличието се присъжда всяка година от жури, в което влизат генералният директор на БТА, изпълнителният директор на Фонда и представител на БТА. За да получи наградата, медията трябва да има доказан принос в разпространението на българската култура в рамките на съответната държава и извън нея; да е двуезична, като е задължително единият език да е български; в програмата си да представя устойчиви и градивни теми в областта на българската култура.

Наградата на Национален дарителски фонд „13 века България“ е учредена през 2013 г. в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на националната култура. Тя ще бъде връчена от г-жа Слава Иванова, изпълнителен директор на Национален дарителски фонд „13 века България“.

По време на срещата българската делегация ще участва и в поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на спасението.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах