Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български писатели до руската посланичка: Навални да излезе на свобода

Българският ПЕН-център призовава да бъдат спрени репресиите срещу руския опозиционер

„Всяка позитивна опозиция е необходима в качеството си на коректив към властта“, пишат в подкрепа на Навални от българския ПЕН-център. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Български писатели до руската посланичка: Навални да излезе на свобода

„Всяка позитивна опозиция е необходима в качеството си на коректив към властта“, пишат в подкрепа на Навални от българския ПЕН-център. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Декларация в подкрепа на Алексей Навални изпратиха от българския ПЕН-център до руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. В текста казват, че смятат за погрешно преследването на активисти с различни политически позиции и изразяват надеждата си Навални скоро да излезе на свобода. Писмото е изпратено и до председателя на Международния ПЕН-център – Лондон.

Подписи под декларацията са поставили председателката на клуба Здравка Евтимова, Амелия Личева, Анжела Димчева, Атанас Капралов, Васил Сотиров, Георги Господинов, Деян Енев, Димил Стоилов, Елисавета Шапкарева, Златимир Коларов, Иван Христов, Керана Ангелова, Кирил Топалов, Кристин Димитрова, Лъчезар Лозанов, Людмил Димитров, Магдалена Костова-Панайотова, Милена Фучеджиева, Невена Борисова, Огнян Стамболиев, Патриция Николова, Петър Чухов, Румен Шомов, Светла Георгиева, Силвия Чолева, Хайри Хамдан.

Целият текст на декларацията на ПЕН-център в подкрепа на Алексей Навални:

„В духа на демокрацията и свободното изразяване на собствено мнение и политическата принадлежност, присъщи на ценностите на Европейската общност и Всеобщата декларация за правата на човека, призоваваме заинтересованите руски институции да прекратят всякакви репресии срещу опозиционера Алексей Навални, руски журналист и блогър.

Ние, долуподписаните членове на Българския ПЕН-център, считаме за дълбоко погрешно преследването на активисти с различни политически позиции. Всяка позитивна опозиция е необходима в качеството си на коректив към властта. Опозицията не трябва да се третира като заплаха на държавността. Затова изразяваме нашата гражданска позиция в подкрепа на Алексей Навални и срещу репресиите, на които са подложени неговите привърженици.

Надяваме се Навални в най-скоро време да излезе на свобода, имайки предвид, че през цялото време е останал верен на своите принципи, възгледи и привързаност към своята родина.

Подписано от писатели, членове на Българския ПЕН-център“.

БОРИС АКУНИН: РАВНОДУШНИТЕ ПРЕДИ ВЕЧЕ ИЗПИТВАТ ВЪЗХИЩЕНИЕ КЪМ НАВАЛНИ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90