VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Български приключенски сериал за деца тръгва по БНТ1

„Островът на сините птици” е на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Малките актьори Матей Бърнев и Ирина Вълкова в „Островът на сините птици“. Снимка: Маргита Гошева - Български приключенски сериал за деца тръгва по БНТ1

Малките актьори Матей Бърнев и Ирина Вълкова в „Островът на сините птици“. Снимка: Маргита Гошева

Нов български приключенски сериал за деца тръгва по БНТ1 на Първи юни, Деня на детето. Сериалът „Островът на сините птици” е на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Урок” и „Слава”) по мотиви от романа „Островът“ на Александър Секулов. Ще се излъчва всяка събота и неделя в рамките на четири седмици.

„Островът…“ ще отведе малките зрители във вълшебния свят на петима малчугани. Ники (Матей Бърнев) кара лятната ваканция на морето, но си умира от скука без телефон и интернет, а на всичкото отгоре родителите му (Иван Бърнев и Маргарита Гошева) му поверяват грижата за по-малкия му братовчед Алекс (Деян Профиров), който му „къса нервите” с детинщините си. Но дните започват да летят по-бързо, когато двамата братовчеди си намират приятели и заедно с тях се заемат да търсят съкровище, заровено на Острова на сините птици. Преди да стигнат до него, децата ще трябва да се изправят пред страшния стар пират Рое Жерминяк (Михаил Мутафов) и да се борят за приятелството си, любовта и дори живота си.

Деян Профиров. Снимка: Виктория Радославова

Антония Димитрова

Калоян Христов. Снимка: Емил Грънчаров

Това е първата главна роля на малкия Матей в киното, в сериала той играе син на реалните си родители – Иван Бърнев и Маргита Гошева. Любопитно при кастинга е, че Бърнев и Гошева са поканени да играят в „Островът…“ покрай сина си, придружавайки го. На 24 май Матей ще навърши 13 години.

Иван Бърнев по време на снимки за „Островът“. Снимка: Маргита Гошева

В ролите на останалите хлапета влизат Ирина Вълкова, Калоян Христов и Антония Димитрова. За да изпълнят ролите си, децата актьори ходят два месеца на уроци по гмуркане с акваланг.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Матей Бърнев, Деян Профиров и Ирина Вълковска. Снимка: Калоян Божилов

В образа на стария пират ще видим актьора Михаил Мутафов (в профил). Снимка: Калоян Божилов

Възрастните в сериала ще играят Мариана Крумова, Ива Огнянова, Венцислав Константинов и Свежен Младенов. Режисьорите Николай Тодоров и Милко Лазаров този път влизат с роли пред камерата.

Всички емоционални картини от детството изплуваха в съзнанието ни, докато се запознавахме със сценария на „Островът на сините птици“ и зареждахме творческите си батерии за бъдещата работа”, казват режисьорите.

Сценаристи на осемсерийния филм са Павлина Божкова, Дечо Таралежков, Симон Еди Шварц, Пламена Велковски, Сабина Иванова и Емил Стефанов. Оператори са Крум Родригес и Калоян Божилов, и двамата двукратни носители на наградата „Златна роза“.

Песента към сериала, част от която вече звучи в ефира на БНТ, се изпълнява от двама от актьорите – Матей Бърнев и Деян Профиров. Автор на текста е Веселка Кунчева, а музиката във филма е дело на Христо Намлиев, носител на награди „Икар“ и „Аскеер“ за театрална музика.

„Островът на сините птици” тръгва на 1 юни от 19 ч. по БНТ1. Повторенията на епизодите ще се излъчват от 15 юни в съботните дни от 16 ч. по БНТ2.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg