Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Български режисьор за пръв път с почетна програма на кинофестивала в Солун

Бинка Желязкова ще бъде фокус на кинофорума по предложение на гръцки кинокритик

Ролите в „Привързаният балон“ изпълняват легендарни актьори като Георги
Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Стоянка
Мутафова. - Български режисьор за пръв път с почетна програма на кинофестивала в Солун

Ролите в „Привързаният балон“ изпълняват легендарни актьори като Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова.

Първата българска жена режисьор Бинка Желязкова ще бъде почетена със специална програма на Международния кинофестивал в Солун, който ще се проведе от 4 до 14 ноември 2021 г., съобщават от Националния филмов център.

Желязкова, призната като класик на българското кино и един от редките и силни женски киногласове в световен мащаб в средата на ХХ в., ще бъде представена по предложение на гръцкия кинокритик Димитрис Керкинос.

От 5 до 14 ноември 2021 г. зрителите в Солун ще могат да видят шест от седемте игрални филми на Бинка Желязкова: „Животът си тече тихо“ (1957), „А бяхме млади“ (1961), „Привързаният балон“ (1967), „Последната дума“ (1973), „Басейнът“ (1977), „Голямото нощно къпане“ (1980), както и документалните „Лице и опако“ (1982) и „Нани-на“ (1982). В програмата е включен и филмът на Елка Николова, посветен на творчеството на Бинка Желязкова „Бинка. Да разкажеш приказка за мълчанието“ (2007). Всички филми ще могат да се гледат както в киносалоните, така и онлайн. Въведенията към прожекциите ще бъдат от киноведа д-р Росен Спасов, филмов експерт в БНФ.

Досега в програмата Balkan Survey са представяни със специални прожекции отделни български филми, като „Крадецът на праскови“ на Въло Радев и „Козият рог“ на Методи Андонов, „Приятелите на Емилия“ на Людмил Тодоров и „Закъсняло пълнолуние“ на Едуард Захариев. През 1995 г. е проведена двойна прожекция на „Козият рог“ и неговия римейк, дело на Николай Волев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах