POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български роман на годината – повторение на „Хеликон“ (почти)

Пет от шестте книги, номинирани за наградата, бяха селектирани и за приза на книжарниците

Сред номинираните за Български роман на годината е носителят на „Хеликон“ от 2015 г. – „432 херца“ на Недялко Славов. - Български роман на годината – повторение на „Хеликон“ (почти)

Сред номинираните за Български роман на годината е носителят на „Хеликон“ от 2015 г. – „432 херца“ на Недялко Славов.

Шест книги, на четирима мъже и две жени, се борят за наградата Български роман на годината, връчвана ежегодно от Националния дарителски фонд „13 века България“. Сред номинираните са носителят на „Хеликон“ от 2015 г. – „432 херца“ на Недялко Славов, както и четири от останалите кандидати за приза на веригата книжарници. Единствено „1994“ на Николай Фенерски не бе сред селектираните за него.

Журито в състав проф. д-р Миглена Николчина (председател), проф. д-р Михаил Неделчев, Деян Енев, доц. д-р Йордан Ефтимов, Емилия Дворянова е избрало от романите, издадени през 2015 г. и кандидатствали пред Фонда, следните финалисти (по азбучен ред на имената на авторите):

1. „Кротките“ на Ангел Игов, изд. „Жанет 45“

2. „Орлов мост“ на Владимир Зарев, изд. „Хермес“

3. „Една и съща река“ на Здравка Евтимова, изд. „Жанет 45“

4. „432 херца“ на Недялко Славов , изд. „Хермес“

5. „1994“ на Николай Фенерски, изд. „Дива 2007“

6. „Печатарят“ на Силвия Томова, изд. „Жанет 45”

На 11 май 2016 г. на официална церемония по връчване на отличието в Литературен клуб „Перото“ към Националния дворец на културата, в рамките на 21-то издание на „Салон на изкуствата”, едно от тези заглавия ще бъде удостоено с голямата награда — художествен диплом и парична премия в размер на 11 000 лева.

Миналата година литературната награда, която е най-добре финансово обезпечената у нас, получи Емилия Дворянова с романа си „При входа на морето“. Сред шестте номинации тогава обаче имаше три дублиращи се с „Хеликон“ – на Дворянова, „Една и съща нощ“ на Христо Карастоянов и „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров.

Националната литературна награда „13 века България“ се връчва от 2011 г. Преди Дворянова, тя имаше трима лауреати – Галин Никифоров за „Лятото на неудачниците“ през 2011 г. (за романи, издадени през 2009 и 2010 г.), Георги Господинов за „Физика на тъгата“ през 2013 г. (за романи от 2011 и 2012 г.) и Васил Георгиев за „Апарат“ през 2014 г.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90