POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български съкровища гостуват в музея „Бригенс“

Златни легенди от страната ни в експозиция пред норвежка публика

Музеят „Бригенс“ показва златни съкровища от 12 български музея. - Български съкровища гостуват в музея „Бригенс“

Музеят „Бригенс“ показва златни съкровища от 12 български музея.

Съкровища от фондовете на дванайсет български музея ще бъдат показани пред гостите на норвежкия „Бригенс“, в град Берген. Експозицията под надслов „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ ще бъде там от септември до декември тази година, а правителството у нас вече е осигурило държавна гаранция от 100 хиляди лева за пътуването на експонатите.

Изложбата включва движими културни ценности от фондовете на 12 музея – Националния исторически музей, регионалните исторически музеи в Шумен, Враца, Русе, Ловеч, Сливен, Плевен и Пазарджик, Регионалния археологически музей в Пловдив, историческите музеи в Казанлък и Свищов и Музейния център в Созопол.

Държавната гаранция се осигурява за времето на транспортирането на експонатите до Норвегия и връщането им обратно в България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg