Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Български спектакъл за пръв път на най-голямото театрално събитие в света

„Коприна” на режисьорката Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив ще участва в Театралната олимпиада

Кадър от спектакъла „Коприна“. Снимка: Драматичен театър - Пловдив - Български спектакъл за пръв път на най-голямото театрално събитие в света

Кадър от спектакъла „Коприна“. Снимка: Драматичен театър - Пловдив

За първи път български спектакъл е включен в най-голямото театрално събитие в света – Театралната олимпиада, която през 2023 година ще се проведе в Унгария, съобщиха от Драматичен театър – Пловдив. На пресконференция в Будапеща снощи бе обявено включването в официалната селекция на спектакъла „Коприна“, създаден по романа на Алесандро Барико, продукция на Пловдивския театър.

Постановката на Диана Добрева е селектирана редом със спектакли на водещи световни режисьори като Иво ван Хове, Ромео Кастелучи, Робърт Уилсън, Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Кристиан Лупа, Деклан Донелан, Тиаго Родригес, Еудженио Барба, Алесандро Сера, Кристоф Марталер.

Театралната олимпиада е създадена в Гърция през 1995 година от световни артисти като Теодорос Терзопулос, Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън, Хайнер Мюлер, Нурия Есперт, Тони Харисън, Юрий Любимов, Антунес Фильо.

Духът на Театралната олимпиада се пази и защитава от Международен комитет, включващ както учредителите, така и организаторите в страните домакини. Домакини на събитието досега са били Делфи, Шизуока, Москва, Истанбул, Сеул, Пекин, Вроцлав, Ню Делхи, Санкт Петербург и Toгa (Япония). През 2023 г. олимпиадата ще се проведе в Унгария. Мото на събитието е стихът на големия унгарски писател Имре Мадач „О, човече, бори се, бори се, имай вяра и доверие!“. За ръководител е определен Атила Виднянски, директор на Националния театър на Унгария и създател на най-големия международен театрален фестивал в Унгария MITEM.

Фокусът на Театралната олимпиада ще бъде върху Имре Мадач, един от най-големите унгарски драматурзи, роден  точно преди 200 години – през 1823 г., чиято основна творба „Трагедията на човека“ е шедьовър, сравним с „Фауст“ на Гьоте.

Символ на 10-ата Театрална олимпиада е библейският ковчег, чрез който се спасяват човекът и неговите ценности.

За режисьорката Диана Добрева участието на тази олимпиада е поредният световен успех след представянето на спектакъла „Калигула“ на фестивала в Шизуока, Япония и Голямата награда за спектакъла „Одисей“ на фестивала на античната драма във Велес, Северна Македония.

Драматургията на спектакъла е на Александър Секулов, сценографията на Мира Каланова, музиката на Петя Диманова, костюмите на Марина Райчинова, видеодизайнът е на Петко Танчев, звукова среда – Явор Карагитлиев.

Спектакълът е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg