Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Български сценарий за ескимоси с награда в Кан

Милко Лазаров получи парична премия за предстоящия си филм

„Нанук“ е проект за филм за мъж и жена ескимоси, които оцеляват при непоносими за съвременните хора условия посред нищото в Гренландия. - Български сценарий за ескимоси с награда в Кан

„Нанук“ е проект за филм за мъж и жена ескимоси, които оцеляват при непоносими за съвременните хора условия посред нищото в Гренландия.

Предстоящият български филм „Нанук“ спечели наградата „Кшищов Кешловски“ на ScriptEast в в Кан за сценарии от Източна и Централна Европа, съобщават от „София филм фест“. Отличието е придружено от парична премия в размер на 10 хил. евро.

„Нанук“ е проект на „Ред Карпит“ – компанията на Милко Лазаров, чийто дебютен филм с минималистичен и почти отсъстващ диалог „Отчуждение“ спечели две награди на кинофестивала във Венеция. Автори на сценария за „Нанук“ са Лазаров и Симеон Венциславов. Бъдещият филм разказва история за двойка мъж и жена ескимоси, които оцеляват при непоносими за съвременните хора условия посред нищото в Гренландия, но са успели да съхранят деликатност в отношенията си, а околния свят приемат с усмивка и съчувствие.

Всички участници в тазгодишната програма ScriptEast! на фестивала в Кан, в средата са българите с грамотата в ръце.

Всички участници в тазгодишната програма ScriptEast! на фестивала в Кан, в средата са българите с грамотата в ръце.

Според артистичния директор на ScriptEast! Дариуш Яблонски качествата на сценария са на изключително високо равнище. Българският проект е впечатлил всички консултанти на паневропейската програма за сценарий ScriptEast! с огромното израстване, което текстът е направил във времето на своето развитие в програмата.

Проектът „Нанук“ спечели малка субсидия и от Националния филмов център, както и на Sofia Meetings миналата година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС