Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Български цигулар спечели конкурс на „Нешънъл джиографик“

С кадър от птичи поглед над гробището за автомобили на „Фолксваген“ в пустинята Мохаве

Снимката, спечелила на Ясен Тодоров първото място в конкурса на „Нешънъл Джиографик“ - Български цигулар спечели конкурс на „Нешънъл джиографик“

Снимката, спечелила на Ясен Тодоров първото място в конкурса на „Нешънъл Джиографик“

Българинът Ясен Тодоров спечели голямата награда в конкурс на „Нешънъл Джиографик“. Кадърът запечатва гледката на хиляди метри височина над пустинята Мохаве. 

Тодоров, който е пилот от 16 години, прави снимката, летейки на самолет 1976 Piper Warrior близо до Апъл Вали, Калифорния, в горещ ден през месец май. Целта му била да види гробището за бракувани автомобили на „Фолксваген“. Германската автомобилна компания беше принудена да изкупи от собствениците стотици хиляди автомобили заради разкритието преди 3 години, че манипулира данните за вредните емисии на дизеловите двигатели.

Този гробищен свят се намира недалеч от логистичното летище „Викторвил“ в Южна Калифорния. Камерата на Тодоров запечатва бракуваните автомобили в близост до „пенсионираните“ самолети – нито едните ще потеглят отново на път, нито другите ще полетят. Пустинята е техният „старчески дом“.

Фотографията, както и летенето, са хоби за виртуозния цигулар Ясен Тодоров. Вдъхновен е също от изкуството на импресионизма и най-вече от картините на Клод Моне. С фотографиите си, снимани от птичи поглед, иска да покаже мащабите на самоунищожението на човечеството – и красотата на тези гледки е поразяваща дори в разрухата.

Америка за България

Тодоров е възпитаник на столичното Музикално училище. Продължава в Aкадемията по изкуства в Идилуайлд, Калифорния, след това в Консерваторията Харид, Флорида, и в „Ийстман скул ъф Мюзик“, Ню Йорк. В периода 2000 – 2003 г. е асистент на проф. Олег Криса, а от 2003-а преподава в Държавния университет в Сан Франциско, на чийто музикален департамент е директор от 2008-а до 2010 г. От 2004-а преподава цигулка в Университета по изкуства в Урумчи, Китай. Прoвeжда майсторски класове в Сидни, Meлбърн, Уeлингтьн, Флoрeнция, Kуaлa Лумпур, Mанилa, Хoнконг, Пекин, Гуанджоу и др.

Българинът концертира по цял свят – САЩ, Китай, Австралия, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Русия…

Лауреат е на редица национални и международни конкурси. Има записи и многобройни предавания в CBS, NBC, CCTV, NPR, БНТ, БНР и др. През 2001 г. записва Шестте сонати за соло цигулка на Йожен Изаи, а през 2013/14 г. – Шестте солови сонати и партити от Йохан Себастан Бах.

Още снимки на Ясен Тодоров в Инстаграм

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3