Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Български цигулар спечели конкурс на „Нешънъл джиографик“

С кадър от птичи поглед над гробището за автомобили на „Фолксваген“ в пустинята Мохаве

Снимката, спечелила на Ясен Тодоров първото място в конкурса на „Нешънъл Джиографик“ - Български цигулар спечели конкурс на „Нешънъл джиографик“

Снимката, спечелила на Ясен Тодоров първото място в конкурса на „Нешънъл Джиографик“

Българинът Ясен Тодоров спечели голямата награда в конкурс на „Нешънъл Джиографик“. Кадърът запечатва гледката на хиляди метри височина над пустинята Мохаве. 

Тодоров, който е пилот от 16 години, прави снимката, летейки на самолет 1976 Piper Warrior близо до Апъл Вали, Калифорния, в горещ ден през месец май. Целта му била да види гробището за бракувани автомобили на „Фолксваген“. Германската автомобилна компания беше принудена да изкупи от собствениците стотици хиляди автомобили заради разкритието преди 3 години, че манипулира данните за вредните емисии на дизеловите двигатели.

Този гробищен свят се намира недалеч от логистичното летище „Викторвил“ в Южна Калифорния. Камерата на Тодоров запечатва бракуваните автомобили в близост до „пенсионираните“ самолети – нито едните ще потеглят отново на път, нито другите ще полетят. Пустинята е техният „старчески дом“.

Фотографията, както и летенето, са хоби за виртуозния цигулар Ясен Тодоров. Вдъхновен е също от изкуството на импресионизма и най-вече от картините на Клод Моне. С фотографиите си, снимани от птичи поглед, иска да покаже мащабите на самоунищожението на човечеството – и красотата на тези гледки е поразяваща дори в разрухата.

Америка за България

Тодоров е възпитаник на столичното Музикално училище. Продължава в Aкадемията по изкуства в Идилуайлд, Калифорния, след това в Консерваторията Харид, Флорида, и в „Ийстман скул ъф Мюзик“, Ню Йорк. В периода 2000 – 2003 г. е асистент на проф. Олег Криса, а от 2003-а преподава в Държавния университет в Сан Франциско, на чийто музикален департамент е директор от 2008-а до 2010 г. От 2004-а преподава цигулка в Университета по изкуства в Урумчи, Китай. Прoвeжда майсторски класове в Сидни, Meлбърн, Уeлингтьн, Флoрeнция, Kуaлa Лумпур, Mанилa, Хoнконг, Пекин, Гуанджоу и др.

Българинът концертира по цял свят – САЩ, Китай, Австралия, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Белгия, Холандия, Русия…

Лауреат е на редица национални и международни конкурси. Има записи и многобройни предавания в CBS, NBC, CCTV, NPR, БНТ, БНР и др. През 2001 г. записва Шестте сонати за соло цигулка на Йожен Изаи, а през 2013/14 г. – Шестте солови сонати и партити от Йохан Себастан Бах.

ДНК

Още снимки на Ясен Тодоров в Инстаграм

ДС