Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Българските кинематографисти осъждат войната в Украйна: Нямаме право да сме безучастни

Те подкрепят колегите си в Украйна, но и тези в Русия и Беларус, които се противопоставят на конфликта

Украински бежанци на румънско-украинския граничен пункт в Сирет, Северна Румъния, 27 февруари 2022 г. Румънските власти решиха да направят изключение в Ковид-карантината за всички бежанци, влизащи в Румъния от Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Българските кинематографисти осъждат войната в Украйна: Нямаме право да сме безучастни

Украински бежанци на румънско-украинския граничен пункт в Сирет, Северна Румъния, 27 февруари 2022 г. Румънските власти решиха да направят изключение в Ковид-карантината за всички бежанци, влизащи в Румъния от Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съюзът на българските филмови дейци осъди нападението над Украйна в официална позиция, изпратена до руската посланичка Елеонора Митрофанова, до украинския посланик Виталий Москаленко, българските министри на външните работи и на културата – Теодора Генчовска и Атанас Атанасов, както и до Клемен Дворник, председател на Европейската федерация на филмовите режисьори.

В позицията се казва, че българските кинематографисти подкрепят своите колеги и приятели в Украйна, както и филмовите дейци от Русия и Беларус, които въпреки опасността за собствената си сигурност се противопоставят на конфликта. СБФД се присъединява към обръщението, отправено от украинските кинематографисти към Европейската федерация на филмовите режисьори (FERA).

Пълният текст на позицията:

„Ние, българските кинематографисти от Съюза на българските филмови дейци, осъждаме грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството чрез военна интервенция върху териториалната цялост на Украйна.
Изразяваме своята солидарност с кинематографистите от Украйна и украинския народ след руската инвазия и категорично заставаме зад правото на всеки народ на самоопределение и бъдеще.

Подкрепяме нашите колеги и приятели в Украйна, както и филмовите дейци от Русия и Беларус, които, въпреки опасността за собствената си сигурност, се противопоставят на конфликта.

Вярвайки, че човешкият живот, свободата, справедливостта и мирът все още са универсалните ценности, на които се основава нашата европейска цивилизация, осъждаме нападението над Украйна и се присъединяваме убедено към обръщението, отправено от украинските кинематографисти към европейската федерация на филмовите режисьори (FERA), на която федерация СБФД е дългогодишен член.

Ние, хората на изкуството, нямаме право да бъдем безучастни пред страданието и унищожението на хиляди човешки същества в един безсмислен военен конфликт.

УС на СБФД“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах