VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българските старини – най-новите в света (снимки)

Ларгото, Ден 10 след обещанието да падат зидове

Около и под бъдещия похлупак над част от руините на Ларгото. - Българските старини – най-новите в света (снимки)

Около и под бъдещия похлупак над част от руините на Ларгото.

И днес на античните руини на Ларгото се режеха и лепяха плочки, полагаха се настилки. Ако съдим по темпото и струпаните материали, тази дейност ще продължи поне още седмица. И скоро може би ще има рязане на ленти…

Започнаха и първи опити с електричеството – някои от лампичките светнаха, макар и слабичко. Защо обаче оригиналните настилки на улицата бяха подменяни с нови – би се запитал някой, който е чувал, че римски пътища на 2000 години се намират в по-добро състояние от български на 2 години? Май няма кой да отговори.

Междувременно от другата страна на ЦУМ идват добри новини – повечето от плочките в пространството между бившия Партиен дом и „Св. Петка“ вече са изкъртени. Вярно, че ги поставиха преди няма и три години, когато се знаеше, че дупката ще има похлупак, но те просто бяха безобразно грозни. Покриването на изкопа също напредва. Повечето руини долу все още изглеждат оригинални. Но „заразата“ се разнася – някои от тях вече са добили чисто нов вид.

По времето на СССР руснаците се хвалеха, че съветските транзистори са най-големи, а съветските джуджета – най-високи. По всичко личи, че скоро София ще може да се гордее с най-новите старини…

Вижте разходката ни из руините на римска Сердика в Ден 10:

2

3

4 5

4

6

8

7

10

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90