Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Български културен клуб в Македония няма да се нарича „Цар Фердинанд”

Комисията по историческите имена не дава положително становище, защото царят „не е позитивна личност в македонската история”

Цaр Фердинaнд управлява България в продължение на 31 години. Снимкa: Уикипедия - Български културен клуб в Македония няма да се нарича „Цар Фердинанд”

Цaр Фердинaнд управлява България в продължение на 31 години. Снимкa: Уикипедия

Българският културен клуб в македонския град Богданци няма да се нарича „Цар Фердинанд“. Това реши консултативният орган за използване на имена на исторически личности в Северна Македония.

Предстои Централният регистър на Северна Македония да вземе окончателно решение за името на българското читалище в Богданци. Ще бъде взето под внимание становището на консултативния орган за използване на имена на исторически личности, който заяви, че няма да даде положителна оценка на името „Цар Фердинанд“, защото „той не е позитивна личност в македонската история и македонските граждани не го възприемат положително“.

Председателят на консултативния орган Бобан Петровски обясни пред медиите, че трима от членовете на комисията, историци по професия, са изложили аргументи защо тази българска историческа фигура не трябва да бъде официализирана в Македония.

„Тази личност стои начело на българската държава през ХІХ и ХХ век и води България в три войни, които за Македония са с опустошителен характер, които за македонците означават кръвопролитие и унищожение и за тях все още има спомени в населението. Решихме, че името на такъв човек би предизвикало негативни чувства сред голяма част от македонците“, казва проф. Петровски.

Консултативната комисия беше създадена от македонското правителство преди месец, за да предотврати откриването на клубове със скандални и провокативни имена, като случая с българските клубове „Ванче Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис“ в Охрид, за които бяха организирани протести. Битолският клуб беше подпален скоро след откриването, а охридският беше вандализиран. Комисията за борба с дискриминацията взе решение, че името на клуба „Ванче Михалов“ е дискриминация спрямо македонците.

Левицата в РСМ вчера в отворено писмо поиска от институциите на Европейския съюз да изразят своята позиция и да осъдят действията на България за насърчаване и подкрепа на сдружения, прославящи „нацистки колаборационисти“.

Междувременно македонското сдружение „Гражданско дружество за защита на основните права на човека“, което откри културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград, ще бъде дерегистрирано от българските власти, защото в устава му са открити цели, които противоречат на българската Конституция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg