Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българският Банкси, заличен от стените на София

Убит през 2011 г., графити артистът Bloke остана завинаги в Клуб 27

Прочут графит на Bloke, Георги Младенов. Снимка: Личен архив - Българският Банкси, заличен от стените на София

Прочут графит на Bloke, Георги Младенов. Снимка: Личен архив

В България графити артистите с подчертано политическо или социално послание са малко или почти липсват. Най-популярните често рисуват по поръчка, а това е извън основната идея на уличното изкуство. Все пак и у нас имахме политически ангажиран графити артист като Банкси, с ясни послания и с ореола на анонимността. Но за него можем да говорим само в минало време, защото в 7,30 ч. сутринта на 12 януари 2011 г. Bloke бе открит намушкан до смърт. Чак тогава стана известно неговото истинско име – Георги Младенов, на 27 години. Виновникът не е открит, а записите от камерите се оказаха изчезнали.

През 2015 г. роднините му организираха изложба с негови работи в арт галерия „Ноантри“. А графити историята му е впечатляваща, въпреки че вече не можем да я проследим по стените на София – но може би точно заради това е толкова важна. Неговите рисунки запечатват един спонтанен културен бунт, който има едно от качествата на съвременното изкуство – неговата нетрайност.

Повечето от графитите на Bloke са обединени в темите „Криза 2009” или „Рецесия 2009”, той рисува за насилието в любовта, героите му най-често са деца, жени или полицаи.

Още една работа на Bloke, останала само във вид на фотография. Снимка: Личен архив

Само дни след антиправителствените протести пред Народното събрание през януари 2009 г., върху стена близо до Парламента се появява рисунка на мъж с базука, сочеща към държавната сграда на площад „Народно събрание“. Месец по-късно графит в подобен стил бе нарисуван в подлеза на Спортната палата. Най-известното му изображение остава на полицай в тежко снаряжение, влачещ протестиращ, върху стената на Ректората на СУ. Той веднага бе заличен, но на същото място Bloke остави послание – Truth remains (Истината остава).

Дали истината остава, трудно е да се каже, хубавото е, че са останали някои снимки на работите на Bloke. Една от тях е на корицата на „Множества на несъгласните“, изследване на протестните движения в България през 2009-2013 г. с автор доц. д-р Валентина Георгиева, преподавател в катедра „Културология“ към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg