Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Българският буквар“ с международна награда за дизайн

Изящното издание е отличено с приза A’Design

През 2015-а изящното библиофилско изданието получи наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“. - „Българският буквар“ с международна награда за дизайн

През 2015-а изящното библиофилско изданието получи наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“.

Прекрасното издание „Българският буквар. 200 години в първи клас“ на Свобода Цекова и Антон Стайков бе отличено и на международно ниво. Книгата е удостоена с престижната награда A’Design в категорията за литература – 2015-16 г.

„Основното вдъхновение за авторите са илюстрациите в българските буквари като възможност да се проследи развитието на художествените стилове и да се оформи наратив на историята на образованието – пишат на сайта на отличието за книгата. – В българската образователна традиция букварът е първата книга на всяко дете в последните 200 години и следователно е свързан не само със социалната история, но и с личния опит и биография.“

Книгата на Стайков и Цекова проследява пътя на буквара в България от създаването му до наши дни – не е пропуснато нищо. В изследването, подкрепено със солиден илюстративен материал от над 500 рисунки на 55 художници, са изброени и анализирани общо 130 буквара.

Авторите признават, че подготовката им е била тежка – много от най-ранните буквари са били практически неоткриваеми дори в големите библиотеки или са картотекирани като напълно недостъпни. И тук са се намесили частни колекции и безчетни пътешествия в хранилищата на читалища и обществени библиотеки в цялата страна.

Вижте още: ДВА ВЕКА В ПЪРВИ КЛАС

В края на 2015-а изящното библиофилско издание получи наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“. То бе предпочетено от журито на АБК пред останалите номинирани – „Стълп от прах – Борис Христов“ (изд. „Рива“), „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от е.е. къмингс (изд. „Жанет 45“), „Сватби на животни и неща“ на Рая и Георги Господинови (изд. „Жанет 45“) и „Албум „Йосиф Питер“ (изд. „Труд“).

„Българският буквар“ се оказа и жертва на плагиатство. Преди няколко месеца се разбра, че текстове и илюстрации от него безобразно и без цитиране са били използвани в  доклада „Да отгледаш ксенофоб – застъпническа кампания за толерантно образование“ по програма, подкрепена от Институт „Отворено общество“. Впоследствие оттам обявиха, че авторите на доклада наистина са в нарушение и навярно ще понесат и финансова санкция.

Вижте още: ФИНАНСОВИ САНКЦИИ ЗА ПЛАГИАТИТЕ НА „БЪЛГАРСКИЯТ БУКВАР“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах