POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българският павилион сред десетте най-добри на Венецианското биенале за архитектурата

Темата му, представена в престижно италианско издание, е свързана с образованието и обезлюдяването на България

Детайли от проекта „Образованието е движението от тъмнината към светлината“. Снимка: Министерство на културата/Фейсбук - Българският павилион сред десетте най-добри на Венецианското биенале за архитектурата

Детайли от проекта „Образованието е движението от тъмнината към светлината“. Снимка: Министерство на културата/Фейсбук

Българският павилион в Биеналето за архитектура във Венеция е класиран сред десетте най-впечатляващи експозиции на световния форум, съобщи Министерството на културата. Селекцията е на престижното издание „Arttribune” и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва.

Убедителната и запомняща се инсталация в павилиона на България разказва за обезлюдяването на една страна, която някога е била земеделска, и за опустяването на селата, а в някои случаи и на градовете. Снимките на Александър Дюмарей документират изоставените училища в една държава, която е загубила милиони свои граждани през последните 40 години. Но има надежда и павилионът представя не само проблема, но и възможни решения“, пише изданието.

Вижте още: ИЗОСТАВЕНА КЛАСНА СТАЯ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА ВЕНЕЦИАНСКОТО БИЕНАЛЕ ЗА АРХИТЕКТУРА

Българският павилион с тема „Образованието е движението от тъмнината към светлината“ бе открит на 18 май тази година от министъра на културата Найден Тодоров. На 20 май бе проведен видеомост между Венеция и София. Откритата дискусия за бъдещето на обезлюдените региони се състоя в реално време в зала „Тициано“, част от културния център “Centro Culturale Don Orione Artigianelli”, където се помещава българският павилион, и в Aмфитeaтъpa пpeд Гaлepия Toплoцeнтpaлa – Kyб, Peгиoнaлeн цeнтъp зa cъвpeмeнни изĸycтвa в Coфия.

Събитието обедини участници от различни сфери, които обсъдиха възможностите за възраждане на тези региони и вдъхването на нов живот в опустелите сгради. В дискусията участваха министър Найден Тодоров, арх. Божидара Вълкова, фотографът Александър Дюмарей, урбанистът Виктор Муньос, арх. Лиляна Тодорова, арх. Моника Маринова, арх. Елена Стойчева, Ива Бонева от сдружение „Ела“, общественикът Мартин Заимов и други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС