Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българският ПЕН-център осъжда нападението над Салман Рушди

„Смелостта и талантът не могат да бъдат погубени! Молим се за неговото възстановяване!“

Салман Рушди бе намушкан с нож по време на публична лекция в западен Ню Йорк на 12 август. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Българският ПЕН-център осъжда нападението над Салман Рушди

Салман Рушди бе намушкан с нож по време на публична лекция в западен Ню Йорк на 12 август. Снимка: ЕПА/БГНЕС

С позиция за нападението над писателя Салман Рушди излезе българският ПЕН-център. В декларация до медиите, подписана от председателката Здравка Евтимова, българските писатели осъждат атаката над автора на „Сатаниски строфи“, който в момента е на командно дишане в болница в Пенсилвания, и се молят за неговото възстановяване.

Вижте още: САЛМАН РУШДИ НА КОМАНДНО ДИШАНЕ

Предлагаме ви пълния текст на изявлението:

„ПЕН-Център България остро осъжда нападението срещу писателя Салман Рушди – неустрашима личност, която цял живот използва изключителния си талант, за да се бори за свободата на словото и човешкото достойнство. В продължение на десетилетия той живее под сянката на фетва и смъртни заплахи, отстоява твърдо позициите си, като по този начин се превръща в пример и символ на доблест за всички свободолюбиви творци по света.

Ние, членовете на ПЕН Център България, поети, есеисти, романисти, литературни критици и преводачи, единодушно подкрепяме Салман Рушди и се молим за неговото възстановяване!

Смелостта и талантът не могат да бъдат погубени! Твърдо вярваме, че Салман Рушди е една от личностите, които със своето блестящо творчество правят човечеството по-достойно, честно и смело!

ПЕН Център България, София, 12 август 2022 г.

Здравка Евтимова, председател“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС