Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Българският период в историята на Кристо

Редки фотографии на семейство Явашеви и произведения на Христо Явашев в изложба в Българския културен институт в Париж

Христо (вляво) и брат му Анани Явашев с майка им Цвета в началото на 40те години на XX в. Снимка: Архив на семейство Явашеви - Българският период в историята на Кристо

Христо (вляво) и брат му Анани Явашев с майка им Цвета в началото на 40те години на XX в. Снимка: Архив на семейство Явашеви

Изложба с необичаен фокус към личността на Кристо ще бъде подредена в Париж в дните, в които парижани може да проследят процеса на последния му проект по опаковане на Триумфалната арка. Първите стъпки на артиста, както в личен, така и в артистичния му живот, са центъра на изложба „Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“.

Експозицията, която ще може да се разгледа в галерията на Българския културен институт в Париж, събира 30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на Христо Явашев. Откриването е на 16 септември, два дни преди официалното откриване на опакованата Триумфална арка.

„Кристо. От Габрово до Триумфалната арка“ е разказ за пътя на художника от родния му град Габрово до първите му стъпки на артсцената във Франция. Разказана е историята на фамилия Явашеви, има свидетелства и от най-ранните му години, като дете, и първите художествени изяви на младия артист Христо, преди да стане Кристо.

Христо (вляво) и брат му Анани Явашев като художници в края на 30-те години на XX в. Снимка: Архив на семейство Явашеви

Изложени са лични снимки, предоставени от фамилията, както и документи от българския държавен архив и други институции. Показани са ранни произведения на Христо Явашев от студентските му години и скъпо пазени спомени от приятели и съученици. Изложбата проследява формирането на Кристо като един от най-разпознаваемите артисти-новатори в изкуството на ХХ и ХXI век, преди на 21 г. да поеме сам по рискования път на художник-емигрант отвъд Желязната завеса.

Изложбата предоставя рядка възможност за жителите и гостите на Париж да надникнат в част от биографията на артиста, която светът малко познава – неговият „български период“. Събитието е съвместна инициатива на Музея на хумора и сатирата и Българския културен институт в Париж и се осъществява с подкрепата на Община Габрово и Министерството на културата. Експозицията е адаптация на проекта „Роден в Габрово“, реализиран в Габрово през 2017 г. и в София през 2019 г.; посветена е на проекта за опаковане на Триумфалната арка.

Колекцията с лични спомени на семейството на Кристо ще остане в Париж до 30 ноември и е част от инициативите за създаване на Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“ в родния град на Кристо, Габрово. Вече е решено, че той ще се помещава в сградата на бившия Техникум по текстил.

Куратор на изложбата е Маргарита Доровска, организатор е Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж.

Вижте още: АРКАТА НА КРИСТО В ПАРИЖ СПУСНА ЗАВЕСИ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС