POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българско издателство прави за Лувъра книга за разкопките в Созопол

Луксозно издание, което ще се продава във всички книжарници на най-големия френски музей

Детайл от корицата на „Аполония Понтийска. По стъпките на археологията“ на изд. „Фабер“ - Българско издателство прави за Лувъра книга за разкопките в Созопол

Детайл от корицата на „Аполония Понтийска. По стъпките на археологията“ на изд. „Фабер“

По поръчка на Лувъра българското издателство „Фабер” пусна луксозен том за откритията на българо-френската археологическа експедиция в Созопол, съобщи издателят Нейко Генчев. Книгата излиза в два варианта – на български и на френски.

В изданието, озаглавено „Аполония Понтийска. Колекции на Лувър и български музеи”, е събрана цялата история на проучванията в античния град Аполония Понтийска. С богат снимков материал и подробни обяснения са показани находките, които са собственост на Лувъра и Френската академия по епиграфия и изящна словесност в Париж, на Националния археологически институт с музей на БАН и Националния исторически музей в София, както и на Общинския културен институт „Музеен център“ в Созопол и Регионалния исторически музей в Бургас.

Това не е просто каталог на изложбата „Аполония Понтийска. По стъпките на археологията“, показвана в София в края на 2018 г., а и научен сборник, в който са включени статии на всички участници в експедицията, започнала през 2001 г., ръководена от д-р Александър Баралис от страна на Лувъра и Кръстина Панайотова от Националния археологически институт с музей към БАН.

На нашия пазар ще излезе и българската версия на книгата. На френски тя ще се разпространява във всички книжарници на Лувъра. Прочутият музей в Париж избира издателство „Фабер“, защото е най-големият и сериозен издател на музейна литература у нас, а самият Нейко Генчев е председател на Института за приложна музеология.

Шестотин изображения на археологически находки, представящи всички аспекти на живота в античния град, са включени в книгата. Има статии за храмовете и олтарите, за светилищата на града, градоустройството, културния живот, за надгробните могили – белег за принадлежност към аристокрацията, за некрополите, за магическите практики в аполонийските некрополи. Антрополози са писали за света на жените, за света на войната, който е част от мъжката вселена и на живота на децата.

Тридесет и седем са авторите на текстове за изданието. Сред тях са двамата съръководители на френско-българската експедиция Александър Баралис и Кръстина Панайотова, директорът на Общинския културен институт в Созопол Димитър Недев, министърът на културата Боил Банов и Жан-Люк Мартинез, президент-директор на Лувъра.

Разкопките в Аполония са започнали в началото на миналия век под ръководството на френския консул и любител археолог Александър Дегран. През 1904 г. той започва двумесечни проучвания на остров Св. Кирик, където търси светилището на Аполон Лечител. Разкопава и някои от многобройните могили около древната Аполония, днешния Созопол.

След края на проучванията си Александър Дегран предоставил на Националния археологически институт в София и на Лувъра богат археологически инвентар и една от редките за времето контекстуализирани колекции от Черноморската зона. Така неговото начинание отбелязало началото на археологическата епопея в Созопол, която мнозина най-изтъкнати български изследователи – от Богдан Филов до Иван Венедиков, от Михаил Лазаров до Мария Цанева, продължили впоследствие. От 2001 г. насам френски и български изследователи отново работят заедно в Созопол, съживявайки пламъка на това научно сътрудничество, възникнало около историята и историческото наследство на един от най-прочутите антични градове на Черноморието“, пише в увода на книгата Жан-Люк Мартинез.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg