Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българско издателство се разграничи от своя авторка заради войната в Украйна

„Жанет 45” ще продължи да издава Бойка Асиова, но не се съгласява с личните ѝ възгледи

Премиерата на последната книга на Бойка Асиова „Благ мехлем“, издадена от „Жанет 45“, бе на 19 април. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Българско издателство се разграничи от своя авторка заради войната в Украйна

Премиерата на последната книга на Бойка Асиова „Благ мехлем“, издадена от „Жанет 45“, бе на 19 април. Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Издателство „Жанет 45” и лично собственикът му Манол Пейков се дистанцираха от „част от политическите позиции” на писателката Бойка Асиова, която е дългогодишен автор на издателството. За това Манол Пейков съобщи във Фейсбук, като публикува изрична позиция.

В нея се казва:

„Издателство „Жанет 45” решително се дистанцира от част от политическите позиции на г-жа Бойка Асиова, изказани под формата на споделени постове на някои от най-отявлените пропутинистки глашатаи в българското медийно пространство.

Издаваме Бойка Асиова от 21 години и високо я ценим като талантлив и сладкодумен разказвач, а също така – като всеотдаен и добронамерен човек и партньор. Харесваме и книгите ѝ (до момента сме издали девет), в които отсъства всякакъв намек за споменатите по-горе мнения и позиции.

От година насам светът е във война; и макар тя да не носи името Световна, фронтовата линия на тази война е по същество разделителна ивица за целия цивилизован свят. От една страна са правото на свобода, независимост и самоопределение – най-висши европейски ценности, които са в основата на съвременното ни разбиране за цивилизация. От другата – самодържавието, потисничеството на свободния дух и мисъл, безпринципният и агресивен геополитически опортюнизъм, отхвърлянето на идеята за човешкия живот като изконно и универсално човешко право.

Именно затова битката за Украйна е морален рубикон за всички нас. И макар винаги да сме вярвали в необходимостта от разделяне на художествения от личния свят, някои споделени от г-жа Асиова (макар и без личен коментар) мнения по темата за руско-украинския конфликт – като тези на г-н Петър Волгин, г-н Вал Хаджийски и г-н Валери Сираков, – за нас от „Жанет 45” са категорично неприемливи, защото засягат правото на самоопределение, националния език и символи на украинската държава.

Повече от две десетилетия за нас г-жа Асиова е приятел и партньор. Неотменно вярваме в силата на разговора, както и на изпълненото с любов и съпричастие слово, което Бойка Асиова така изкусно владее в своите книги.

Но също така неотклонно вярваме, че непровокираната териториална агресия и терора над мирни граждани нямат място в съвременния свят. И не можем да допуснем името ни да бъде асоциирано със слово на омразата и опити за оправдаване (дори и косвено, чрез споделяне на чужди думи) на безмилостната и братоубийствена война, водена от Руската федерация срещу нейния западен съсед.

Слава на Украйна! Слава на героите!

Манол Пейков и екипът на „Жанет 45”

Само ден по-рано Манол Пейков коментира казуса с Асиова, който според него е поставен от „група фейсбук виджиланти”, настояли не само за разграничение, но и за отказ на издателството да публикува книгите ѝ заради антиукраински постове.

Издателят е категоричен в първото си изявление, че „въпросите, отнасящи се до скъсване на дългосрочни отношения първо трябва да са резултат на много внимателна и деликатна лична преценка, а в случая – и колективна такава, защото Бойка Асиова е автор на издателството и има отношения с него от времето преди аз да го оглавя”. Пейков уточнява, че изразените от Асиова позиции във фейсбук не са се отразили в книгите ѝ. Затова поставя въпроса:

Как решаваме къде е мярката, отвъд която късаме отношенията си с някого?”, като дава примери с личните отношения: Кое според вас е достатъчен аргумент за развод, например? Ако мъжът ви се върне пиян в три сутринта и се изпикае в мивката, това достатъчен аргумент ли е, за да се разведете с него след 20 години брак?

Късаме ли отношенията с приятели и (още по-лошо) роднини, с които ни събира десетилетна история, но които имат склонност да вярват на безумията на руската хибридна пропаганда?

И още: веднага ли ги късаме, или първо правим опит (или поредица от опити) да ги спечелим за светлата страна?”

В крайна сметка издателството, видно от изявлението, не прекратява отношенията си с писателката Бойка Асиова, а само декларира, че не споделя личните ѝ възгледи. Независимо от това дъщерята на авторката – Ирина Асиова-Диамант, коментира публично, че става дума за „канселиране” на майка й.

През последните седмици тече кампания в цялата страна за промотиране на последната книга на Бойка Асиова „Благ мехлем”, издадена от „Жанет 45”.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg