Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Българско кино може да няма години напред

Продуценти и кинодейци с тревожно писмо до Комисиите по култура и финанси в парламента

„Българските кинодейци са лишени от правото си на работа от 1.1.2021 г. поради липса на нотификация на държавна помощ от ЕК заради безотоговорното бездействие на Филмовия център и Министерството на културата“, се казва в писмото. Снимка: Площад Славейков - Българско кино може да няма години напред

„Българските кинодейци са лишени от правото си на работа от 1.1.2021 г. поради липса на нотификация на държавна помощ от ЕК заради безотоговорното бездействие на Филмовия център и Министерството на културата“, се казва в писмото. Снимка: Площад Славейков

Нито един български филмов проект не е получил финансиране тази година и вероятността да бъдат усвоени отпуснатите 16 млн. лв., предвидени в бюджета на Министерство на културата за програма „Филмово изкуство“, е нулева. Това се казва в писмо до председателя на Комисията за култура в Народното събрание Тома Биков и до председателя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, подписано от представители на филмовия бизнес – Галина Тонева (председател на Асоциацията на филмовите продуценти), Диана Андреева (директор на Обсерваторията по икономика на културата), Иван Тонев (председател на Асоциацията на българските оператори) и Лъчезар Велинов (председател на Асоциацията на българските анимационни продуценти).

Според тях от 1 януари 2021 г. българската филмова индустрия на практика не функционира. Причината е както късното приемане на Правилника към новоприетия Закон за филмовата индустрия, така и неактуализираният бюджет. Най-сериозен е проблемът с липсата на нов Устройствен правилник на Националния филмов център. Съобразно новия правилник към закона, Националният филмов център (НФЦ) трябва да назначи експерти, които да прилагат изискванията.

В момента численият състав на Филмовия център наброява 13 души – 10 души на щат и 3 души на граждански договори, в т.ч. юрист. ИА „Национален филмов център“ разполага с 1 експерт по филмопроизводство и 2 експерти по категоризация на филми. След обнародването на Устройствения правилник, Агенцията трябва да проведе конкурс и да се назначат не по-малко от 10 експерти. Ако се спазят всички законови срокове, най-ранната дата, на която може да заработи ефективно НФЦ, е в края на ноември.

„Трябва да отбележим отново факта, че българските филмови дейци са лишени от правото си на работа от 1.1.2021 г. поради липса на нотификация на държавна помощ от ЕК заради безотоговорното бездействие на ИА НФЦ и Министерство на културата“, казват кинодейците в писмото.

Обвиненията към министерството в бездействие продължават и с уточнение, че от него зависи приемането на ключовия Устройствен правилник на НФЦ, както и с изискване на спешна нотификация от Европейския съюз.
Кризата в българското кино вече е сериозна, личи от писмото, копие от което е изпратено и на министър Велислав Минеков.

„До момента са разплатени около 1,9 млн. лв. единствено по вече сключени договори до 31.12.2020 г., като очакванията са усвоената сума да достигне максимум до 5 млн. лева за 2021 г. Същевременно така наречените „заварени“ проекти на стойност около 17 млн. лв. не могат да получат финансиране преди сформиране на финансова комисия, което ще доведе до връщането на 10 млн. лв. в държавния бюджет в края на т.г.“, се казва в писмото.

Кинодейците са убедени, че ако не бъдат взети изключително спешни мерки, проблемът ще се отрази върху българското кино години занапред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС