POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българско участие на фестивала във Венеция

Представяме се с ко-продукцията „Анонс“ - комедия как се прави държавен преврат в Турция (видео)

Детайл от плаката на филма „Анонс“ - Българско участие на фестивала във Венеция

Детайл от плаката на филма „Анонс“

Ко-продукцията между Турция и България „Анонс“ дебютира на червения килим на 75-ото издание на кинофестивала във Венеция. Оператор на продукцията е българинът Крум Родригес, звукорежисьор е Борис Траянов, а в гримьорския екип влиза Валентин Вълов. Наши сънародници са и част от продуцентите – „Чучков брадърс“. Режисьор е Махмут Фазъл Чошкун („Йозгат блус“), това е третият му филм.

Филмът не е в официалната селекция на фестивала – участва във формата „Хоризонти“, целящ да представи новите тенденции в киното.

„Премиерата мина супер успешно, пълна зала и най-вече оценката на критиката на FIPRESCI, която е най-високата от всички филми до този момент. Искам специално да благодаря на Националния филмов център, който подкрепи този проект“, коментира Борислав Чучков.

„Анонс“ е комедия за група войници, които се опитват да превземат сградата на Националното радио в Истанбул с цел да обявят държавен преврат на 22 май 1963 г. По пътя към свалянето на властта се сблъскват с редица непредвидими и комични житейски ситуации. Героите са „победени от радиостанцията“. Цивилният живот, в който са въвлечени през въпросната нощ, неговото богатство и сложност, ги смазва с невидима и непреодолима мощ.

В актьорския състав не присъстват българи. Рецензии за филма са излизали в „Холивуд Рипортър“, „Варайъти“ и „Скрийн дейли“.

„Анонс“ ще има премиера и в България през 2019 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90