Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българското „Господи, помилуй“ звучи в „Домът на Дракона 2“

Българска молитва е фон в ключова сцена на сериала (видео)

Актрисите Оливия Кук и Ема Д'арси в сцената от „Домът на Дракона 2“, в която звучат български църковни песнопения. - Българското „Господи, помилуй“ звучи в „Домът на Дракона 2“

Актрисите Оливия Кук и Ема Д'арси в сцената от „Домът на Дракона 2“, в която звучат български църковни песнопения.

ВНИМАНИЕ, в текста се разкриват части от сюжета на „Домът на Дракона 2“!

Българско църковно песнопение е включено в саундтрака на новия сезон на „Домът на Дракона“. „Господи, помилуй“ се чува ясно в края на третия епизод от втори сезон. В ключова сцена двете враждуващи кралици Ренира и Алисан за пръв път се виждат очи в очи след коронясването на Егон II за крал.

Молитвата идеално се вписва в сюжета на епизода. Срещата между кралиците се състои необезпокоявано в църквата в столицата на Седемте кралства Кралски чертог, докато семействата им са на прага на кървава гражданска война с армии и дракони. Но разговорът бележи и момент, в който Алисан повече от всичко трябва да поиска прошка от боговете, когато става ясно, че каузата ú лежи изцяло на погрешно интерпретирани думи на покойния крал Визерис.

Песнопението веднага бе забелязано от бдителни зрители от Източна Европа. В „Редит“ някои разпознават молитвата като сръбска, други – като руска. Българският вариант всъщност е превод от молитвата на гръцки „Kyrie Eleison“. В Новия завет фразата се среща три пъти, но към днешна дата е една от най-често използваните реплики в литургиите на източноправославната църква.

Не става ясно как „Господи помилуй“ влиза в продукцията. Режисьор на епизода е американката Гита В. Пател, в музикалния екип също не се забелязват източноправославни следи. Колкото до локацията, сцените с Кралски чертог този сезон са били заснети предимно в испанския град Касерес.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС