Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българското кино отново на нулата

Нито НФЦ, нито БНТ ще дават пари за кино преди да се приеме бюджетът за 2022 г.

Снимка: „Площад Славейков“ - Българското кино отново на нулата

Снимка: „Площад Славейков“

Конкурсните сесии за нови български филмови продукции, които трябваше да се проведат през март и април 2022 г., са отново преустановени. Това става ясно от заповед, издадена от и. д. директор на НФЦ Камен Балкански, преди той да предаде поста на новия директор Петър Димитров, и публикувана в сайта на Националния филмов център. Заповедта е подписана на 11 февруари, но е публикувана едва сега.

Датите за подаване и разглеждане на проекти, определени още през декември 2021 г., са отменени до приемане на Държавния бюджет за 2022 и Постановлението на Министерски съвет за прилагането му.

Мартенско-априлските конкурсни сесии за кинопроизводство са първите от два кръга конкурси. Следващите трябваше да се проведат през септември и октомври, датите за тях са определени със същата тази заповед, която е отменена. Ако процедурата се забави, възможно е времето за провеждане на втория кръг конкурсни сесии през 2022 г. да не е достатъчно.

Това става само седмици, след като бе спряна последната сесия за финансиране на българско кино за 2021 г. заради съдебно дело, заведено от режисьора Камен Калев. През 2021 г. нито един български филм не получи финансиране заради късно приетия Правилник към Закона за филмовата индустрия, а сега българското кино отново е застрашено от втора нулева година, в която сесиите за селекция на проекти и финансирането са затруднени поради административни и законови проблеми. Това означава, че нови български филми, подпомогнати от държавата, ще се появят по кината след много време, а междувременно кинотворците ще бъдат възпрепятствани да упражняват професията си.

БНТ все още не обявява сесии за филмопроизводство, защото Държавният бюджет за 2022 г. все още не е приет. Обществената телевизия е длъжна по закон да отделя 10 процента от него за филмопроизводство. През 2021 г. БНТ отпусна малко повече от 4,5 млн. лв. за нови кинопроекти, което беше около 5% от общия ѝ бюджет.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg