Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Българското кино отново на пауза заради жалби

Стопирани са решенията от първата сесия на художествените комисии в НФЦ за годината

За втора поредна година камерите няма да заработят, за да заснемат нов български филм. - Българското кино отново на пауза заради жалби

За втора поредна година камерите няма да заработят, за да заснемат нов български филм.

Замразяват одобрените проекти за български филми от първата сесия на Националния филмов център за 2022 г. до решение на Административния съд в София. На 10 август е подадена жалба от „Гала филм“ ООД срещу заповеди на директора на ИА НФЦ след решенията на Националната художествена комисия за игрално кино, гласи съобщение в сайта на филмовата агенция. Жалбите идват след публично изразеното недоволство на режисьора Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов от резултатите от процедурата.

Обжалвани са три заповеди. С едната от тях се определят спечелилите конкурс за държавно подпомагане на пълнометражен филм с производствен бюджет над 600 000 лв. Обжалвана е и заповедта за отхвърлените проекти, което спира процедурата по сключване на договори и работата по филмите, докато не приключат съдебните дела. Третата обжалвана заповед е за спечелилите проекти в категорията „късометражен филм“.

Единствената сесия за кинопроекти през 2021 г. също бе спряна от съдебно дело. Тогава режисьорът Камен Калев обжалва решенията на комисията. Съдебните процедури все още продължават. Така 2021 г. стана нулева за българското кино, а бюджетът, определен от държавата за  български филми през изминалата година, бе прехвърлен в специална сметка и все още не е усвоен.

Закъснялото приемане на държавния бюджет за 2022 г. доведе и до закъснение при провеждането на първата сесия на художествените комисии тази година. Причините според киногилдията са в новия Закон за филмовата индустрия, приет през февруари 2021 г., и дългото отлагане на изработването и приемането на правилник за прилагането му. Правилникът бе приет от служебния министър на културата Велислав Минеков през юли 2021 г., но проблемите на българското кино не бяха решени и след това.

Днес започва първото заседание на работна група, създадена със заповед на бившия министър на културата Атанас Атанасов от 1 август 2022 г., която ще разглежда промени в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия. В състава на групата са включени представители на всички професионални киногилдии. Очаква се да бъдат направени конструктивни промени в правилника, които да елиминират законодателните проблеми, блокиращи развитието на българското кино.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg