Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Българското кино пак се отлага?

Жалба в съда спря подписването на договори от последната сесия на Филмовия център

Александър Алексиев  (вляво) и Стоян Дойчев в сцена от филма „Възвишение“, чието производство се е забавило с една година заради жалба на кандидат за конкурсна сесия на НФЦ - Българското кино пак се отлага?

Александър Алексиев (вляво) и Стоян Дойчев в сцена от филма „Възвишение“, чието производство се е забавило с една година заради жалба на кандидат за конкурсна сесия на НФЦ

Решенията от последната конкурсна сесия за българско кино бяха спрени от жалба в съда, стана ясно от публикация в сайта на Националния филмов център (НФЦ). Подадена е от Камен Калев, който е и сценарист и режисьор на един от кандидатстващите, но отхвърлени проекти. Докато Административният съд не излезе с решение, няма да бъде сключен договор с нито един от спечелилите филми. Сред тях са екранизациите на романите „Поразените“ на Теодора Димова и „Остайница“ на Рене Карабаш, както и филмови проекти на Георги Дюлгеров, Станислав Тодоров, Тодор Чапкънов…

Основанието да поискат съдебно решение е, че Националният филмов център не е използвал формуляр, изрично разписан в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия, обясни Калев пред „Площад Славейков“. Според него липсва така наречената „средна оценка“, която трябва да бъде използвана заедно със служебната оценка за опита на режисьора и продуцента. Спорът му с НФЦ е за тълкуването на тази законова разпоредба. Според Калев, има разписано приложение, което е с тежест на член от закона.

Режисьорът заяви освен това, че за конкретния казус и Законът за филмовата индустрия, и Правилникът за прилагането му са съвсем коректни.

„Нашият призив беше нещата да се решат по административен, а не по съдебен път, но това не стана – подчерта Камен Калев. – Ако в НФЦ имат съмнения как се тълкува законът, да се обърнат към правния отдел на Министерство на културата. Там са експертите, които са писали и правилника, и закона. Те трябва да дадат становище.“

Режисьорът Виктор Божинов, чийто филм по „Чамкория“ на Милен Русков също не беше одобрен на последната сесия, смята, че проблемите идват от Правилника и методологията за сумиране на оценките, заложена в него, която не е добре изяснена. Според методологията са класирани седем филма. При преизчисляване по правилника два от класираните трябва да отпаднат, а други два да бъдат одобрени. Единият от тези, които следва да бъдат одобрени, е проектът на Камен Калев.

„Всичко е заради несъвършения правилник, приет набързо, без да се осмислят процедурите и да се чуят различните гледни точки. Правилникът е компрометиран, защото изготвянето му се случи на тъмно. Имаше хора, които използваха влиянието си, за да пробутат някои изгодни за тях неща. Работната група в НФЦ е излязла с доста смислени предложения, но те са били заметени под килима“, заяви Виктор Божинов.

Според него служебният министър Минеков е бил „хвърлен в тая каша“ още при постъпването си в министерството и не е имал голям избор. От една страна е бил притискан да не приема правилника заради проблемите, заложени в него, а от друга е бил притискан да го приеме по-бързо.

„За да не изглежда, че той е човекът, който спира финансирането, той подписва правилника. Но пък ако не го беше приел, нещата щяха да бъдат блокирани изцяло. Сега поне проблемите са извадени на светло“, допълни Божинов.

Според него съдът ще има затруднения да вземе решение, защото формално и двете страни са прави. Ако бъде отсъдено в полза на Камен Калев, това няма да е знак, че има проблем в НФЦ, а че има спешна нужда от поправяне на Правилника за прилагане на ЗФИ.

Режисьорът разказа, че вече му се е случвало да влезе в подобен казус. Сесията, която е одобрила финансирането на „Възвишение“, също е била обжалвана в съда и това е забавило с цяла година старта на продукцията. Можело да се очаква същото да се случи и сега.

„Това обаче ще създаде недоверие в цялата филмова среда. За да се произведе един филм, 90 процента от усилията са да се мине по всички бюрократични и административни процедури. Не ти остава енергия да правиш филм“, каза Божинов.

Според него в момента тече задкулисна битка между две основни групи сред кинаджиите – между привържениците на некомерсиалното „високо“ кино и поддръжниците на масовото кино.

„Трябва да се намери формула, която да осигури баланс“, обобщи Виктор Божинов.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах