Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Българската държава тайно наддава и купи портрет на княз Батенберг

Министърът на културата Боил Банов лично присъствал на търга във Виена

Портретът на Александър I Батенберг и предметите, принадлежали на семейството му, предложени на търга във Виена. Снимка: Министерство на културата - Българската държава тайно наддава и купи портрет на княз Батенберг

Портретът на Александър I Батенберг и предметите, принадлежали на семейството му, предложени на търга във Виена. Снимка: Министерство на културата

Българската държава придоби известен портрет с царски инсигнии на Александър I Батенберг след наддаване на търг във Виена, съобщиха от Министерството на културата. Живописното изображение е създадено през 1881 г. от художника Конрад Дилиц. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Батенберг за княз на България.

Държавата е била представлявана на търга в аукционна къща „Доротеум“ лично от министъра на културата Боил Банов.

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след края на наддаването Банов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство.

Участието на българската държава в търга е било държано в тайна от организаторите и участниците в търга:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“.

Портретът на Александър I Батенберг от Конрад Дилиц

На 29 януари министърът ще разкрие детайли около търга пред медиите, а вероятно и цената, която държавата е платила за портрета. Началната му цена е била между 12 000 и 15 000 евро.

На платното князът е изобразен с униформа и ордени. Резбованата рамка е позлатена и в горната ѝ част има корона, скиптър и императорско кълбо. Размерите на картината са 100 х 157 см.

Освен портрета, са закупени и ценни предмети, принадлежали на княз Батенберг – между тях са три подноса, дарени на владетеля от жителите на Русе, Ловеч и Берковица за възкачването му на българския престол.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3