Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Българската държава тайно наддава и купи портрет на княз Батенберг

Министърът на културата Боил Банов лично присъствал на търга във Виена

Портретът на Александър I Батенберг и предметите, принадлежали на семейството му, предложени на търга във Виена. Снимка: Министерство на културата - Българската държава тайно наддава и купи портрет на княз Батенберг

Портретът на Александър I Батенберг и предметите, принадлежали на семейството му, предложени на търга във Виена. Снимка: Министерство на културата

Българската държава придоби известен портрет с царски инсигнии на Александър I Батенберг след наддаване на търг във Виена, съобщиха от Министерството на културата. Живописното изображение е създадено през 1881 г. от художника Конрад Дилиц. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Батенберг за княз на България.

Държавата е била представлявана на търга в аукционна къща „Доротеум“ лично от министъра на културата Боил Банов.

„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Горанов“, коментира след края на наддаването Банов, цитиран от пресцентъра на държавното ведомство.

Участието на българската държава в търга е било държано в тайна от организаторите и участниците в търга:

„Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“.

Портретът на Александър I Батенберг от Конрад Дилиц

На 29 януари министърът ще разкрие детайли около търга пред медиите, а вероятно и цената, която държавата е платила за портрета. Началната му цена е била между 12 000 и 15 000 евро.

На платното князът е изобразен с униформа и ордени. Резбованата рамка е позлатена и в горната ѝ част има корона, скиптър и императорско кълбо. Размерите на картината са 100 х 157 см.

Освен портрета, са закупени и ценни предмети, принадлежали на княз Батенберг – между тях са три подноса, дарени на владетеля от жителите на Русе, Ловеч и Берковица за възкачването му на българския престол.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg